Plåtslagarlådan
Riktar sig till dig som är trä- och metallslöjdslärare och passar för undervisning i åk 7-9.
Vad är Plåtslagarlådan?
Plåtslagarlådan är ett utbildnignsmaterial som du som trä- och metallslöjdlärare kan använda under ett lektionstillfälle. Tanken med materialet är låta elever få testa på hur det är att arbeta med plåt och på så sätt inspirera dem att vilja veta mer om plåtslagaryrket. Branschen har ett mycket stort behov av byggnadsplåtslagare över hela landet! Det är ett yrke som passar för både tjejer och killar.
OBS! Plåtslagarlådan är slut i lager
Under 2025 hoppas vi på att lansera en mindre och smidigare ”plåtslagarlåda” som vi hoppas på att kunna skicka ut till ännu fler skolor. Håll utkik! (Här nedan kan du läsa om de gamla plåtslagarlådan som alltså inte längre går att beställa)
Innehåll
Materialet är utformat för att passa en lektion på 80 minuter och är uppdelad i två delar. Dels ett bakgrundsmaterial om plåtslagaryrket som du inleder lektionen med, dels instruktioner och material för några praktiska övningar. Allt du behöver för genomföra lektionen hittar du i lådan.
Vad gör en plåtslagare?
En plåtslagare fördelar sin tid mellan att tillverka plåtdelar som ska monteras på byggnader i en verkstad och att vara ute på tak och fasader för att montera delarna.
Vem passar som plåtslagare?
Att plugga till plåtslagare passar inte vem som helst. Men om man gillar att vara utomhus, tycker om att klura på problem och har ett öga för detaljer så kan det vara rätt utbildning. Man måste också ha en känsla för form och tycka det är kul att göra enklare beräkningar. Ofta måste man tänka utanför boxen för att lösa olika problem. Är man en kreativ problemlösare kan plåtslagare vara ett bra yrkesval.
Trygg framtid
Arbetsförmedlingens prognoser visar att konkurrensen om plåtslagarjobben är mycket låg, både det kommande året och på fem års sikt. Branschens egen prognos visar att det finns ett behov av att anställa 2 000 nya plåtslagare de kommande tre åren. Samtidigt kommer endast 1 000 plåtslagare att utbildas under samma tidsperiod. Arbetsmöjligheterna för en nyutbildad plåtslagare är därför mycket goda.
Informationsblad
Instruktionsfilmer Plåtslagarlådan

Så gör du en visselpipa i plåt!
Instruktioner för hur du kan göra en visselpipa av plåt. Det här är en övning som är en del av vårt utbildningsmaterial Plåtslagarlådan. Lycka till!

Så gör du en mobiltelefonhållare!
Instruktioner för hur du gör en mobiltelefonhållare i plåt. Hållaren kan du hänga på laddaren i vägguttaget. Mobiltelefonhållaren är en av övningarna i vårt utbildningsmaterial Plåtslagarlådan. Lycka till!

Så gör du en värmeljusstake!
Instruktioner för hur du skapar en ljusstake för värmeljus i plåt. Övningen är en av flera i vårt utbildningsmaterial Plåtslagarlådan. Lycka till!
Frågor och svar om Plåtslagarlådan
Vad är Plåtslagarlådan?
Plåtslagarlådan är ett utbildningsmaterial framtaget för att väcka intresse för plåt- och metallarbete hos elever på högstadiet. Utbildningsmaterialet är utformat för att passa en trä- och metallslöjdslektion. Lådan innehåller både de verktyg, material och instruktioner som behövs för att kunna genomföra lektionen på ett inspirerande sätt.
När kan jag använda Plåtslagarlådan i min undervisning?
Du kan använda Plåtslagarlådan vid ett tillfälle som passar dig när som helst under terminen. Upplägget är anpassat efter läroplanen och lådan innehåller både information om hur lektionen ska genomföras och färdiga övningar som eleverna kan genomföra. Här på sidan finns tydliga instruktionsfilmer som visar hur eleverna ska göra för att genomföra övningarna.
Varför ska jag använda mig av Plåtslagarlådan?
Plåtslagarlådan är ett inspirerande och kul sätt att få eleverna att jobba med plåt och metall.
Hur passar lektionsupplägget in i läroplanen för trä- och metallslöjd?
Lektionsupplägget är helt anpassat för att möta beskrivningen i Skolverkets läroplan för grundskolan. Se nedan för Skolverkets beskrivning: ”Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom hantverkstradition och design utifrån behov i olika situationer. Slöjd innebär manuellt och intellektuellt arbete i förening vilket utvecklar kreativitet, och stärker tilltron till förmågan att klara uppgifter i det dagliga livet. Dessa förmågor är betydelsefulla för både individers och samhällens utveckling. Undervisningen i ämnet slöjd ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i olika hantverk och förmågan att arbeta med olika material och uttrycksformer. Eleverna ska ges möjligheter att utveckla sin skicklighet i en process där tanke, sinnesupplevelse och handling samverkar. Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla idéer, överväga olika lösningar, framställa föremål och värdera resultat. På så sätt ska undervisningen bidra till att väcka elevernas nyfikenhet att utforska och experimentera med olika material och att ta sig an utmaningar på ett kreativt sätt.”
Varför har Plåt & Ventbyrån tagit fram Plåtslagarlådan?
Plåtslagarlådan togs fram 2013 i samråd med trä- och metallslöjdslärare. Målet var att på ett inspirerande och kul sätt få fler unga att prova på materialet plåt, som är en viktig del av trä- och metallslöjden.
Var hittar jag information om hur jag lägger upp lektionen?
Har du den fysiska lådan så hittar du all information du behöver i själva lådan. Om du inte har beställt lådan så kan du hitta både instruktioner och pedagogiska filmer som beskriver de praktiska övningarna här på sidan.

