BA-programmet
Branschen har ett mycket stort behov av byggnadsplåtslagare över hela landet! Det är ett yrke som passar för både tjejer och killar.
Jobbmöjligheter
Det är alldeles för få som utbildar sig till plåtslagare i förhållande till behovet av arbetskraft. Därför är framtiden för nyutbildade plåtslagare mycket god.
Arbetsförmedlingens prognoser visar att konkurrensen om plåtslagarjobben är mycket låg, både det kommande året och på fem års sikt. Branschens egen prognos visar att det finns ett behov av att anställa 2 000 nya plåtslagare de kommande tre åren. Samtidigt kommer endast 1 000 plåtslagare att utbildas under samma tidsperiod. Arbetsmöjligheterna för en nyutbildad plåtslagare är därför mycket goda.
Trygg framtid
Arbetsförmedlingens yrkesprognos för byggutbildning visar brist på byggutbildade och arbetsgivare rapporterar ökade anställningsbehov på sikt. Elever som har gått bygg- och anläggningsprogrammet tillhör också topp tre av de gymnasieprogram som där etableringsgraden är som högst ett och tre år efter avslutad utbildning. Att utbilda sig till plåtslagare är därför ett säkert kort för elever som vill börja jobba direkt efter studenten.
Vad gör en plåtslagare?
En plåtslagare fördelar sin tid mellan att tillverka plåtdelar som ska monteras på byggnader i en verkstad och att vara ute på tak och fasader för att montera delarna.
Det kan handla om allt från att klä en kyrka i koppartak till att montera fönsterbleck och hängrännor på en villa eller annat bostadshus. En plåtslagare är utomhus ca. 60 procent av sin arbetstid. Som plåtslagare måste man trivas med att vara ute i den friska luften, både när det kan bli väldigt varmt på sommaren och när det är kallt på vintern. Många plåtslagare jobbar med att skotta snö från tak på vintern om det är för kallt för att kunna utföra plåtjobb.
Vem passar som plåtslagare?
Att plugga till plåtslagare passar inte vem som helst. Men om man gillar att vara utomhus, tycker om att klura på problem och har ett öga för detaljer så kan det vara rätt utbildning. Man måste också ha en känsla för form och tycka det är kul att göra enklare beräkningar. Ofta måste man tänka utanför boxen för att lösa olika problem. Är man en kreativ problemlösare kan plåtslagare vara ett bra yrkesval.
Vad tjänar man som plåtslagare?
Löneläget för plåtslagare är mycket bra. Elever som har gått bygg- och anläggningsprogrammet har högst medianinkomst tre år efter avslutad utbildning, då man tjänar 30 900 kronor. Jämförelsevis är medianinkomsten för elever som har gått det naturvetenskapliga programmet 22 400 kronor tre år efter avslutad utbildning. För elever som har gått det samhällsvetenskapliga programmet är motsvarande siffra 23 200 kronor.
Efter några år i yrket, avlagt yrkes-prov och yrkesbevis har man som plåtslagare en månadslön på ca 30 000 kronor. Medellönen för en plåtslagare ligger sedan på ca 34 000 kronor i månaden.
”Man får verkligen använda hjärnan och tänka utanför boxen”
Hör Elisia och Hugo berätta om varför de valde att bli plåtslagare.Ett hantverksyrke som kräver sin hjärna
Hur kommer det sig att så få väljer att gå på yrkesprogrammen och varför måste vi bli fler plåtslagare?Argument till till föräldrar kring fördomar om yrkesprogram
1. Det går inte att vidareutbilda sig.
2. Mitt barn låser sig till ett yrke – hen blir plåtslagare för livet.
3. Mitt barn är osäker på sitt val och då är det bättre att välja en bredare gymnasieutbildning, som t ex det samhälls- eller naturvetenskapliga programmet.
“För min egen del ser jag det som ett yrke jag helt säkert kommer kunna ha nytta av och kunna falla tillbaka på under resten av mitt yrkesverksamma liv. Det kommer alltid behövas.”
Hur jobbar vi med rekrytering?
Reels, shorts och influencers tar ungdomarna till plåt- och ventbranschen
Plåt & Ventbyråns Branschskola – en unik och framgångsrik branschskola
Plåt & Ventbyråns Branschskola är något så ovanligt som en 30-årig branschskola som ägs gemensamt av fackförbund och arbetsgivarorganisation.
Statsministern besökte PVF Teknikcentrum
– Med den omställning som nu sker kommer vi att behöva utbilda fler människor men också höja utbildningsnivån, sa statsministern under skolbesöket.