Lärlingspremien
Loke Bodén (t.v) är lärling hos TakTec i Falun och handleds av Mattias Nordlund (t.h). När Loke uppnått ”yrkesarbetarstatus”, belönas TakTec med 30 000 kronor.
En lärlingspremie på 30.000 kr!
För att uppmuntra och belöna företag som tar emot och utbildar lärlingar, erbjuder plåtslageri- och ventilationsbranschen en lärlingspremie.
Hur går det till?
Plåt & Ventbyrån kan följa och stötta lärlingen och företaget via det digitala systemet KUB. Registreringen görs där i samband med tecknandet av utbildningskontraktet mellan företag och lärling. När KUB signalerar att lärlingen och företaget har uppnått rätt kriterier för lärlingspremien, så kontrollerar yrkesnämnden att alla fakta stämmer och skickar därefter faktureringsunderlag till berörda företag.
För att uppnå yrkesarbetarstatus krävs avlagd yrkesexamen samt 5800 timmar (ventilationsmontering) respektive 6800 timmar (ventilations- och byggnadsplåtslageri) i yrket. Om lärlingstiden är fördelad på flera utbildningskontrakt i olika företag, fördelas premien enligt samma förhållanden som timmarna är fördelade i de olika kontrakten.
Lärlingar är en viktig del i utbildnings- och rekryteringsförfarandet inom byggbranschen. Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm tar årligen emot över 100 plåtslageri- och ventilationslärlingar för kompletterande utbildning, men det hamnar också ett stort ansvar på de företag som har lärlingar i sin verksamhet.
Lärlingspremien på 30 000 kr exkl. moms erbjuds alla plåtslageri- och ventilationsföretag som är anslutna till kollektivavtalet för Plåt och Vent. Kriterierna är att företaget tecknar ett utbildningskontrakt i KUB med en lärling (gäller nytecknade kontrakt efter den 1 juni 2020), att lärlingen avlägger sin yrkesexamen och uppnår yrkesarbetarstatus. Upplägget gäller både gymnasie- och företagslärlingar.