Plåtslagarlådan – poppis hos högstadieelever

1 oktober 2020

PVF Yrke & Utbildning tog för några år sedan fram den så kallade Plåtslagarlådan. Det skedde i samband med att vissa skolor och städer behövde extra rekryteringsåtgärder för plåtslageriyrket. Nu hoppas vi på att tillsammans med branschen kunna vidareutveckla lådan och ta vara på de möjligheter den skapar.

Plåtslagarlådan har blivit ett populärt hjälpmedel för trä- och metallslöjdslärare på högstadiet. Den består bland annat av enklare plåtslagarverktyg, så som falsöppnare, falstång och olika plåtsaxar. I lådan hittar man även olika metaller och en broschyr innehållande instruktioner till olika övningar och information om plåtslageri.

Läs artikeln om Plåtslagarlådan i senaste numret av Plåt & Ventmagasinet >>

PVF Yrke & Utbildning tar löpande emot förfrågningar från skolor som vill använda plåtslagarlådan men skulle gärna se att företag och även gymnasieskolor med inriktning plåtslageri hör av sig för att vara delaktiga. Vid intresse av plåtslagarlådan, kontakta Niklas Angelöf, 0703-28 19 65, niklas.angelof@pvf.se

PVF Yrke & Utbildning frågade tre lärare som har arbetat med lådan, vad de tycker:

Jan Söderlund, Husbygårdskolan:

– Jag använder plåtslagarlådan och särskilt övningarna har jag använt väldigt mycket och kopierat upp. Metallslöjd är ganska bökigt och dyrt, det är svårt att få eleverna att tycka att det är intressant men då har de här övningarna varit bra. En av övningarna har jag gjort ett tillägg till och det är nu med i betygsgrundandet i åk 7.

Det bästa med lådan skulle jag säga är att det är något annat än trä och att verktygen är till för något annat än trä. Man blir lätt fyrkantig i sitt tänkande och håller sig till trä. Plåtslagarlådan hjälper mig att vidga vyerna.

 Marcel Ubeira, slöjdlärare på Viksjöskolan i Järfälla:

– Vi har arbetat med åk 8, syftet med arbetet var att eleverna skulle arbeta med plåt, använda olika typ av verktyg, de skulle böja, kapa, hamra, osv. De fick välja att göra skålar, värmeljushållare, krokar, en del elever gjorde fåglar, mm. Jag tyckte att det var en välutrustad låda, det saknades ingenting.

Hans Lundström, tidigare Akalla Grundskola:

– Jag slutade på skolan för två år sedan men innan dess använde jag den. Den stod alltid synlig vid mitt skrivbord. Jag minns att när PVF var här och delade ut den höll de en kurs som var jättebra. Eleverna tyckte det var väldigt roligt, jag minns att de fick bocka ihop nån liten ljusstake för värmeljus. Eleverna kände sig väldigt inspirerande. En elev minns jag, fortsatte bocka till plåtar. Jag tycker plåtslagarlådan var jättebra och jag hoppas att läraren som tog över efter mig fortsatte använda den.

Fler nyheter

Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet enligt hemlig ritning

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Ericson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”. – Var […]

4 mars 2024 Läs mer

Här är 2024 års finalister i ”SM för unga plåtslagare”

Finalen i SM för unga plåtslagare närmar sig med stormsteg. I uttagningstävlingarna deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika skolor runtom i Sverige och nu står det klart vilka de sex finalisterna är. I år kommer finalisterna från Göteborg, Karlskrona, Luleå, Uppsala, Visby respektive Värnamo. I april möts de i SM-finalen i Karlstad, där vinnaren av […]

15 februari 2024 Läs mer

Uttagningstävlingarna till finalen i SM för unga plåtslagare 2024 väcker engagemang 

Uttagningstävlingarna till finalen i ”SM för unga plåtslagare 2024” är över för i år. Liksom tidigare år var många engagerade i den spännande jakten på de sex finalplatserna. I årets uttagningstävlingar deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika gymnasieskolor runt om i hela landet. SM-finalen avgörs under Yrkes-SM i Karlstad den 23-25 april. Årets uppgift som […]

2 februari 2024 Läs mer