Så gör vi ett coronaanpassat ”SM för unga plåtslagare 2021”!

10 december 2020

sm för unga plåtslagare 2021

SM för unga plåtslagare är en viktig och stor händelse för alla plåtslagarelever, liksom en bra marknadsföringskanal mot ungdomar som ännu inte gjort sitt utbildningsval. Vår förhoppning och målsättning är därför att vi, trots Covid-19, med gemensamma krafter ska kunna genomföra ett uppskattat SM för unga plåtslagare 2021.

 

Vi behöver såklart både tänka till och tänka om, då vi måste förutsätta att vi inte kan samlas i grupper inomhus och på vissa ställen inte alls. Varje skolas uppdrag är dock som vanligt:

 • att få fram ett vinnande bidrag (som utförts efter given tävlingsuppgift) och att skicka in det för central bedömning
 • bidraget ska tillverkas och skickas in för central bedömning under vecka 4

 

Alla måste givetvis följa de råd och restriktioner som myndigheterna ger och det kommer därför att krävas olika lösningar för olika skolor och elever. Ni vet bäst vad som fungerar för er skola/region. Vi har här listat några förslag på hur uttagningarna kan gå till.

 

Tips på genomförande av uttagningstävlingarna på gymnasieskolor med plåtslageriinriktning

 • Låt alla/flera elever tävla, men dela upp er i olika företagsverkstäder.
 • Dela upp eleverna och låt dem tävla i skolans lokaler under flera dagar v 4.
 • Låt alla el några elever genomföra ett mindre 2-timmars tävlingsuppdrag för att sedan sålla ut 1 eller 2 elever som genomför själva tävlingsuppgiften – varav den bästa skickas in för central bedömning.
 • Läraren utser, baserat på tidigare meriter i utbildningen, 2 eller 3 elever som genomför tävlingsuppgiften. Varav ett skickas in för central bedömning.
 • Läraren utser, baserat på tidigare meriter i utbildningen, 1 elev som får utföra tävlingsuppgiften, vilken skickas in för central bedömning.
 • Senast den 21 december ska ni meddela PVF om när, var och hur uttagningarna ska hållas samt vilka elever som deltar.

OBS!
Det är inget krav att en jury ska finnas på plats under uttagningstävlingarna. Det räcker med en tävlingsledare/lärare.

 

Uttagning av elever som gör sin kompletterande utbildning på PVF Teknikcentrum

För elever vid skolor där kompletterande utbildning görs på PVF Teknikcentrum i Katrineholm, gäller följande:

 • Som ansvarig lärare ställer du frågan till dina elever om de är intresserade av vara med i uttagningen. Meddela oss vilka som vill vara med, senast 18 december.
 • Om det är flera elever från samma skola som vill delta i uttagningstävlingen, kommer vi från PVF Teknikcentrum att utse en elev per skola. Vi baserar valet på elevernas tidigare meriter under utbildningen.
 • Från PVF Teknikcentrum kommer vi att meddela våra val av elever den 22 december.
 • Tävlingsuppdraget utförs under vecka 4 på det företag där eleven gjort/gör praktik. (Återkoppla till oss om detta inte fungerar.)
 • Lärare, arbetsgivare eller annan lämplig person på plats agerar tävlingsansvarig och domare.
 • PVF Teknikcentrum kommer att skicka det material som behövs.

 

SM-Finalen

Målsättningen är att kunna genomföra finalen av SM för unga plåtslagare 2021 på PVF Teknikcentrum i april. Vi tittar dock på olika lösningar för att möjliggöra finalen så att vi kan kora en svensk mästare även under hårda Corona-restriktioner. Mer information kommer.

 

Ang media

Lokalpressen brukar alltid vilja uppmärksamma de elever som tar sig vidare i SM. Det hoppas vi att de kan göra även denna gång. Vår rekommendation är att låta media intervjua ev lärare och den elev vars bidrag ska skickas till central bedömning. Men att ni endast träffas utomhus.

 

Vid frågor och funderingar, kontakta oss:
Niklas Angelöf 070-32 81 965, niklas.angelof@pvf.se
Kaveh Nowroozi 073-72 91 281, kaveh.nowroozi@pvf.se

Fler nyheter

Premiär!

Nu har vi gjort en film om vår fantastiska branschskola! Nyligen firade vi att Branschskolan fyllde 30 så det blir perfekt timing med en liten film som kan visa upp vår verksamhet. Förhoppningen är att den ska kunna användas både för att informera potentiella elever men även skolor, politiker och andra relevanta målgrupper. Vill du […]

30 maj 2023 Läs mer

Skolminister Lotta Edholm (L) besöker Branschskolan

Onsdagen den 15 mars besökte skolminister Lotta Edholm (L), departementssekreterare Jan Schierbeck och ledamot i kommunfullmäktige i Katrineholm Ewa Callhammar (L) Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm. Fokus för dagen var att diskutera den akuta kompetensbristen som råder inom plåt- och ventbranschen samt hur branschskolans roll behöver stärkas för att få fler att utbilda sig till yrkena. Under de […]

21 mars 2023 Läs mer

30-årsmingel för Branschskolan

Då och nu möttes i ett mingel med tårta, snittar och bubbel för att fira att Plåt & Ventbyråns Branschskola fyllt 30 år. Den 9 mars, direkt efter prisutdelningen i SM för unga plåtslagare tog firandet av Plåt & Ventbyråns Branschskola vid. Det bjöds på tårta, snittar och bubbel samt tal från Plåt & Ventbyråns […]

10 mars 2023 Läs mer