”Vi ser fram emot att leverera en komplett utbildning för ventilationsmontörer”
3 mars 2021

Utbildningen för ventilationsmontörer genomgår just nu en välkommen förändring, eller ska vi säga tillkomst. För egentligen har det aldrig tidigare erbjudits en komplett montörsutbildning. Magnus Karlqvist, ventilationslärare på PVF Teknikcentrum i Katrineholm, ser ett stort behov och är en av dem som välkomnar utvecklingen.
Trots att ventilationsbranschen länge har efterfrågat fler utbildade ventilationsmontörer, och att ventilationsteknik har gått från självdrag till komplexa FTX-system som kräver både styr och injustering, har det saknats en renodlad montörsutbildning. Via gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram har PVF Teknikcentrum sedan många år utbildat ventilationsplåtslagare, med fokus på tillverkning.
Men nu blir ventilationsmontör en egen inriktning inom gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram. Förhoppningen är att höja kompetensen hos blivande montörer och därmed statusen för yrket.
– ”Vi har alla förutsättningar i form av lokaler, kompetens och utrustning och hoppas också på att få utbilda mer i injustering, service och luftanläggningar generellt.”
Relevant utbildning
Magnus Karlqvist är lärare med inriktning mot ventilation och byggnadsplåtslageri. Sedan fyra år arbetar han på PVF Teknikcentrum och är en av dem som blir en viktig kugge i den kommande ventilationsmontörsutbildningen.
– Montörsdelen har hamnat efter och det behövs en kvalitetshöjning. Personal med god kompetens och utbildning i yrket efterfrågas både av företagen, beställare och slutkund, konstaterar Magnus.
Han är övertygad om att PVF Yrke & Utbildning som organisation och branschskolan PVF Teknikcentrum kan säkerställa att ventilationsmontörer får en relevant utbildning, och han ser fram emot att få bredda skolans utbud.
Magnus ser många fördelar med just branschskolan. Han menar att eleverna har möjlighet till ett större fokus när allt handlar om plåtslageri och ventilation.
– Det eleverna brukar uppskatta mest är att allt som vi jobbar med här är verklighetstroget, både montageplatser och ritningar ser ut som på bygget. Under praktiken lär de sig mycket, men har kanske inte fått se så mycket av ritning, inköp, beställning, måttning och styckning, vilket vi kan lära ut här, säger han.
Fler nyheter
Finalisterna i ”SM för unga plåtslagare 2025” är utsedda
Finalen i SM för unga plåtslagare står runt knuten. Av ursprungligen 125 tävlande plåtslagarelever från 28 olika skolor runtom i Sverige, har nu sex finalister utsetts. I år kommer de från skolor i Götene, Mora, Nödinge, Uppsala, Visby och Värnamo. Den 2–3 april möts de i SM-finalen i Katrineholm för att tävla i yrkesskicklighet, med […]
Bakom kulisserna på uttagningen av finalisterna i SM för unga plåtslagare
I över 30 år har landets blivande plåtslagare, under sitt sista gymnasieår, fått utmana sig själva och varandra i ett återkommande svenskt mästerskap. Den 21 – 24 januari genomfördes årets uttagningstävlingar till finalen i ”SM för unga plåtslagare 2025” med rekordmånga 28 gymnasieskolor, varav sex skolor var nytillkomna. SM för unga plåtslagare har med sin långa tradition […]
Premiär för Hubben – nytt system för att hantera lärlingar
Plåt & Ventbyrån kan stolt presentera Hubben – ett portabelt, användarvänligt och inspirerande system för att logga sina timmar, teckna utbildningskontrakt med mera. Hubben ersätter det tidigare systemet Kuben. Främst riktar sig Hubben till lärlingar, men även elever, lärare, företagsrepresentanter, huvudyrkesombudsmän och Plåt & Ventbyråns egna administratörer kan dra stor nytta av systemet. Dessutom kommer […]