”Vi ser fram emot att leverera en komplett utbildning för ventilationsmontörer”
3 mars 2021

Utbildningen för ventilationsmontörer genomgår just nu en välkommen förändring, eller ska vi säga tillkomst. För egentligen har det aldrig tidigare erbjudits en komplett montörsutbildning. Magnus Karlqvist, ventilationslärare på PVF Teknikcentrum i Katrineholm, ser ett stort behov och är en av dem som välkomnar utvecklingen.
Trots att ventilationsbranschen länge har efterfrågat fler utbildade ventilationsmontörer, och att ventilationsteknik har gått från självdrag till komplexa FTX-system som kräver både styr och injustering, har det saknats en renodlad montörsutbildning. Via gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram har PVF Teknikcentrum sedan många år utbildat ventilationsplåtslagare, med fokus på tillverkning.
Men nu blir ventilationsmontör en egen inriktning inom gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram. Förhoppningen är att höja kompetensen hos blivande montörer och därmed statusen för yrket.
– ”Vi har alla förutsättningar i form av lokaler, kompetens och utrustning och hoppas också på att få utbilda mer i injustering, service och luftanläggningar generellt.”
Relevant utbildning
Magnus Karlqvist är lärare med inriktning mot ventilation och byggnadsplåtslageri. Sedan fyra år arbetar han på PVF Teknikcentrum och är en av dem som blir en viktig kugge i den kommande ventilationsmontörsutbildningen.
– Montörsdelen har hamnat efter och det behövs en kvalitetshöjning. Personal med god kompetens och utbildning i yrket efterfrågas både av företagen, beställare och slutkund, konstaterar Magnus.
Han är övertygad om att PVF Yrke & Utbildning som organisation och branschskolan PVF Teknikcentrum kan säkerställa att ventilationsmontörer får en relevant utbildning, och han ser fram emot att få bredda skolans utbud.
Magnus ser många fördelar med just branschskolan. Han menar att eleverna har möjlighet till ett större fokus när allt handlar om plåtslageri och ventilation.
– Det eleverna brukar uppskatta mest är att allt som vi jobbar med här är verklighetstroget, både montageplatser och ritningar ser ut som på bygget. Under praktiken lär de sig mycket, men har kanske inte fått se så mycket av ritning, inköp, beställning, måttning och styckning, vilket vi kan lära ut här, säger han.
Fler nyheter
Skolminister Lotta Edholm (L) besöker Branschskolan
Onsdagen den 15 mars besökte skolminister Lotta Edholm (L), departementssekreterare Jan Schierbeck och ledamot i kommunfullmäktige i Katrineholm Ewa Callhammar (L) Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm. Fokus för dagen var att diskutera den akuta kompetensbristen som råder inom plåt- och ventbranschen samt hur branschskolans roll behöver stärkas för att få fler att utbilda sig till yrkena. Under de […]
30-årsmingel för Branschskolan
Då och nu möttes i ett mingel med tårta, snittar och bubbel för att fira att Plåt & Ventbyråns Branschskola fyllt 30 år. Den 9 mars, direkt efter prisutdelningen i SM för unga plåtslagare tog firandet av Plåt & Ventbyråns Branschskola vid. Det bjöds på tårta, snittar och bubbel samt tal från Plåt & Ventbyråns […]
Pontus Andersson är Sveriges bästa unga plåtslagare 2023
Efter en sex timmar lång SM-final står det klart att Sveriges bästa unga plåtslagare 2023 är Pontus Andersson från Lindeskolan i Lindesberg. Gott kundbemötande och lugn var några av framgångsfaktorerna. Idag, den 9 mars, gick SM-finalen för unga plåtslagare 2023 av stapeln på Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm. Sex finalister – av ursprungligen 101 tävlande plåtslagarelever – […]