Instagram – viktigaste kanalen för rekrytering av ungdomar till ventbranschen

30 mars 2021

PVF Yrke & Utbildning har som uppdrag att marknadsföra yrket ventilationsmontör och de olika utbildningsvägarna dit. Fysiska möten så som Yrkes-SM och besök på skolorna har under alla år varit mycket viktiga. Men senaste åren har sociala medier vuxit sig allt starkare och i och med pandemin blivit den viktigaste plattformen för att nå fram till ungdomar.

Enligt den årliga studien ”Svenskarna och Internet” visade 2020 års upplaga att 9 av 10 som är mellan 16–25 år använder Instagram och Snapchat och bland 12–15-åringar är Snapchat den sociala mediekanal som används mest, 86 procent. Därefter följer Instagram (75%) och Tiktok (71%). Om man ser till det dagliga användandet är det Instagram som ökat mest i jämförelse med 2019.

Eftersom Instagram är mer annonseringsvänligt än Snapchat har PVF Yrke & Utbildning valt att just nu göra en satsning på Instagram. Här finns även många av landet Studie- och yrkesvägledare vilka de strävar efter att kunna samarbeta med mer.

– För oss är det viktigt att vara där ungdomarna är. Vi måste vara på deras spelplan och inte förvänta sig att de hittar oss, förklarar Kaveh Nowroozi, projektledare, PVF Yrke & Utbildning. Han berättar också att de förutom Instagram har ögonen på och utvärderar kanalerna Twich, Tiktok och Youtube.

Instagramkontot @bliventmontor är en mix av intressanta fakta om ventilationsmontörsyrket, spännande nyheter om ventilation i tex rymden, roliga klipp om luft och tips om utbildningsvägar samt interaktion via Instagram Stories.

Kaveh berättar att satsningen på Instagram gör sig extra bra nu när det finns en ny och tydlig Ventilationsmontörsutbildning att marknadsföra men också att det tar lite tid att bygga upp ett konto från grunden. Här görs därmed ett upprop till ventilationsbranschen att följa, reposta och tipsa om intressant innehåll.

– Vi vill gärna att Instagramkontot blir en branschangelägenhet, där vi kan dela med oss av bilder från landets ventilationsföretag för att visa det ”riktiga livet som ventilationsmontör” i kombination med allt annat som fascinerar med luft och ventilation, säger Kaveh. 

 

Så här kan du i ventilationsbranschen hjälpa oss att nå ungdomar

  • Följ oss på @bliventmontor, så följer vi er och ser när ni har intressanta inlägg vi kan dela med oss av.
  • Gilla våra inlägg.
  • Kommentera gärna inlägg peppande och uppmuntrande – tänk på att ungdomar i åldrarna 13 – 22 läser.
  • Tipsa ungdomar i din närhet att följa oss.
  • Skicka mail med tips på intressant innehåll till kaveh.nowroozi@pvf.se

 

Instagramkonto för ungdomarTre av våra mest uppmärksammade inlägg

 

Fler nyheter

Skolminister Lotta Edholm (L) besöker Branschskolan

Onsdagen den 15 mars besökte skolminister Lotta Edholm (L), departementssekreterare Jan Schierbeck och ledamot i kommunfullmäktige i Katrineholm Ewa Callhammar (L) Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm. Fokus för dagen var att diskutera den akuta kompetensbristen som råder inom plåt- och ventbranschen samt hur branschskolans roll behöver stärkas för att få fler att utbilda sig till yrkena. Under de […]

21 mars 2023 Läs mer

30-årsmingel för Branschskolan

Då och nu möttes i ett mingel med tårta, snittar och bubbel för att fira att Plåt & Ventbyråns Branschskola fyllt 30 år. Den 9 mars, direkt efter prisutdelningen i SM för unga plåtslagare tog firandet av Plåt & Ventbyråns Branschskola vid. Det bjöds på tårta, snittar och bubbel samt tal från Plåt & Ventbyråns […]

10 mars 2023 Läs mer

Pontus Andersson är Sveriges bästa unga plåtslagare 2023

Efter en sex timmar lång SM-final står det klart att Sveriges bästa unga plåtslagare 2023 är Pontus Andersson från Lindeskolan i Lindesberg. Gott kundbemötande och lugn var några av framgångsfaktorerna. Idag, den 9 mars, gick SM-finalen för unga plåtslagare 2023 av stapeln på Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm. Sex finalister – av ursprungligen 101 tävlande plåtslagarelever – […]

10 mars 2023 Läs mer