Instagram – viktigaste kanalen för rekrytering av ungdomar till ventbranschen

30 mars 2021

PVF Yrke & Utbildning har som uppdrag att marknadsföra yrket ventilationsmontör och de olika utbildningsvägarna dit. Fysiska möten så som Yrkes-SM och besök på skolorna har under alla år varit mycket viktiga. Men senaste åren har sociala medier vuxit sig allt starkare och i och med pandemin blivit den viktigaste plattformen för att nå fram till ungdomar.

Enligt den årliga studien ”Svenskarna och Internet” visade 2020 års upplaga att 9 av 10 som är mellan 16–25 år använder Instagram och Snapchat och bland 12–15-åringar är Snapchat den sociala mediekanal som används mest, 86 procent. Därefter följer Instagram (75%) och Tiktok (71%). Om man ser till det dagliga användandet är det Instagram som ökat mest i jämförelse med 2019.

Eftersom Instagram är mer annonseringsvänligt än Snapchat har PVF Yrke & Utbildning valt att just nu göra en satsning på Instagram. Här finns även många av landet Studie- och yrkesvägledare vilka de strävar efter att kunna samarbeta med mer.

– För oss är det viktigt att vara där ungdomarna är. Vi måste vara på deras spelplan och inte förvänta sig att de hittar oss, förklarar Kaveh Nowroozi, projektledare, PVF Yrke & Utbildning. Han berättar också att de förutom Instagram har ögonen på och utvärderar kanalerna Twich, Tiktok och Youtube.

Instagramkontot @bliventmontor är en mix av intressanta fakta om ventilationsmontörsyrket, spännande nyheter om ventilation i tex rymden, roliga klipp om luft och tips om utbildningsvägar samt interaktion via Instagram Stories.

Kaveh berättar att satsningen på Instagram gör sig extra bra nu när det finns en ny och tydlig Ventilationsmontörsutbildning att marknadsföra men också att det tar lite tid att bygga upp ett konto från grunden. Här görs därmed ett upprop till ventilationsbranschen att följa, reposta och tipsa om intressant innehåll.

– Vi vill gärna att Instagramkontot blir en branschangelägenhet, där vi kan dela med oss av bilder från landets ventilationsföretag för att visa det ”riktiga livet som ventilationsmontör” i kombination med allt annat som fascinerar med luft och ventilation, säger Kaveh. 

 

Så här kan du i ventilationsbranschen hjälpa oss att nå ungdomar

  • Följ oss på @bliventmontor, så följer vi er och ser när ni har intressanta inlägg vi kan dela med oss av.
  • Gilla våra inlägg.
  • Kommentera gärna inlägg peppande och uppmuntrande – tänk på att ungdomar i åldrarna 13 – 22 läser.
  • Tipsa ungdomar i din närhet att följa oss.
  • Skicka mail med tips på intressant innehåll till kaveh.nowroozi@pvf.se

 

Instagramkonto för ungdomarTre av våra mest uppmärksammade inlägg

 

Fler nyheter

Yrkesambassadörer stakar ut branschens framtid!

Den 14 september samlades sju unga, engagerade yrkesambassadörer i Stockholm med syftet att utveckla ambassadörsskapet. Flera av dem har medverkat under året som gått och exempelvis besökt skolor, medverkat i filmer och figurerat i sociala medier, medan ett par just har fått sina nya roller. – Det här är ett riktigt bra gäng. De är […]

22 september 2023 Läs mer

Vi är nominerade!

Vi är så glada över att YouTube-kanalen ”Var fick du luft ifrån?” är nominerad till Publishingpriset 2023! Det gäller specifikt avsnittet ”Kan man krypa i ventilationer som på film?”. I serien, vars syfte är att locka fler ungdomar till ventilationsyrket, undersöker youtubern Manfred Erlandsson luftens och ventilationens betydelse för vår överlevnad, hälsa och prestation.  Publishingpriset […]

6 september 2023 Läs mer

Säg hej till våra yrkesambassadörer inom ventilation

Vi jobbar med yrkesambassadörer inom både ventilation- och plåtbranschen som hjälper oss att inspirera och uppmuntra fler ungdomar att välja samma yrke. Här presenterar vi Tobias och Pontus, två grymma ventilationsmontörer som verkligen brinner för sitt jobb. Tobias Svensson Ort: ÖrnsköldsvikFöretag: Teknisk FastighetsserviceÅlder: 28 årÅr i yrket: 5 årFritidsintresse: På fritiden kör han helst snöskoter […]

21 augusti 2023 Läs mer