PVF lanserar lärlingspremie på 30 000 kr

10 maj 2021

För att uppmuntra och belöna företag som tar emot och utbildar lärlingar, lanserar nu plåtslageri- och ventilationsbranschen ”en lärlingspremie” på 30 000 kr.

Lärlingar är en viktig del i utbildnings- och rekryteringsförfarandet inom byggbranschen. Branschskolan PVF Teknikcentrum i Katrineholm tar årligen emot över 100 plåtslageri- och ventilationslärlingar för kompletterande utbildning, men det hamnar också ett stort ansvar på de företag som har lärlingar i sin verksamhet.

– Vi anser att företag som åtar sig att handleda och utbilda duktiga yrkespersoner ska belönas. Det här bidraget täcker givetvis inte all tid och alla omkostnader, men är symboliskt viktigt och ett steg i rätt riktning, säger Annika Waernström, vd för PVF Yrke & Utbildning.

Lärlingspremien på 30 000 kr exkl. moms erbjuds alla plåtslageri- och ventilationsföretag som är anslutna till kollektivavtalet för Plåt och Vent. Kriterierna är att företaget tecknar ett utbildningskontrakt i PVF-KUB med en lärling (gäller nytecknade kontrakt efter den 1 juni 2020), att lärlingen avlägger sin yrkesexamen och uppnår yrkesarbetarstatus. Upplägget gäller både gymnasie- och företagslärlingar.

För att uppnå yrkesarbetarstatus krävs avlagd yrkesexamen samt 5800 timmar (ventilationsmontering) respektive 6800 timmar (ventilations- och byggnadsplåtslageri) i yrket. Om lärlingstiden är fördelad på flera utbildningskontrakt i olika företag, fördelas premien enligt samma förhållanden som timmarna är fördelade i de olika kontrakten.

PVF Yrke & Utbildning kan följa och stötta lärlingen och företaget via det digitala systemet PVF-KUB. Registreringen görs där i samband med tecknandet av utbildningskontraktet mellan företag och lärling. När KUB signalerar att lärlingen och företaget har uppnått rätt kriterier för lärlingspremien, så kontrollerar yrkesnämnden att alla fakta stämmer och skickar därefter faktureringsunderlag till berörda företag.

Annika Waernström, vd PVF Yrke & Utbildning

Vi ser verkligen fram emot att få dela ut den här premien och tror och hoppas att den kommer göra skillnad, säger Annika Waernström.

PVF Yrke & Utbildning ansvarar för hela hanteringen av lärlingspremien. Beslutet om satsningen togs vid PVF Yrke & Utbildnings styrelsemöte den 10 mars 2021. Styrelsen består av ägarna Byggnads och Plåt & Ventföretagen och planen är att jobba långsiktigt med lärlingspremien.

Fler nyheter

Påskäggsjakt i BIM-huset!

Påskharen har gömt paskägg i BIM-huset. Kan du hitta alla

13 mars 2024 Läs mer

Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet enligt hemlig ritning

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Ericson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”. – Var […]

4 mars 2024 Läs mer

Här är 2024 års finalister i ”SM för unga plåtslagare”

Finalen i SM för unga plåtslagare närmar sig med stormsteg. I uttagningstävlingarna deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika skolor runtom i Sverige och nu står det klart vilka de sex finalisterna är. I år kommer finalisterna från Göteborg, Karlskrona, Luleå, Uppsala, Visby respektive Värnamo. I april möts de i SM-finalen i Karlstad, där vinnaren av […]

15 februari 2024 Läs mer