Statsministern besökte Branschskolan

10 september 2021

Idag, fredag den 10 september fick PVF Teknikcentrum i Katrineholm celebert besök av statsminister Stefan Löfven. Han togs emot av personal, elev och vd och fick såväl rundvisning i skolans lokaler som information om utbildningarna samt prova på lite plåtarbete.

Anledningen till besöket var statsministerns intresse för yrkesprogrammen och PVF Teknikcentrums utbildningsverksamhet inom byggnadsplåtslageri och ventilation. Stefan Löfven berättade själv efteråt på Instagram att det är via utbildningar som på PVF Teknikcentrum, fler människor kan få en utbildning som leder till jobb.
– Med den omställning som nu sker kommer vi att behöva utbilda fler människor men också höja utbildningsnivån, sa statsministern under skolbesöket.

Under rundvandringen på skolan fick statsministern titta på övningsstationer där elever som utbildar sig till ventilationsmontörer tränar på att montera olika delar av ventilationssystem liksom plåtslagarelevernas plåtarbete på takmoduler. Med hjälp av eleven Svante fick han också prova på att klippa plåt för tillverkning av en plåtros.

Statsminister Stefan Löfven betonade flera gånger att utbildning är en nyckelfråga för regeringen och att det är viktigt att inte lura ungdomarna in i arbetslöshet utan tala om var jobben finns.

– Att jobba och att få ta emot en lön är viktigt. Samhället måste därför se till att möta upp med den arbetskraft som företagen efterfrågar, förklarade han.

Helt i linje med statsministerns besök meddelade regeringen tidigare idag att de nu vill se att alla yrkesprogram blir högskoleförberedande. Något som PVF Yrke & Utbildnings vd Annika Waernström, passade på att tacka för, vid sin pratstund med statsministern.

­– Jag tror att det är helt rätt väg att gå och skulle göra att fler elever känner sig fria att välja inriktningar som ventilation och plåtslageri, sa hon.

Foto: Mia Bornberger

Fler nyheter

PVF Yrke & Utbildning satsar på nytt namn och logga

PVF Yrke & Utbildning byter namn till Plåt & Ventbyrån och lanserar en ny grafisk profil samt logga. Även PVF Teknikcentrum byter namn till Plåt & Ventbyråns Branschskola. De nya namnen och den nya grafiska profilen kommer synliggöra plåtslagar- och ventilationsyrket mer och få yrkena att uppfattas som mer moderna. Målet är att skapa en […]

27 juni 2022 Läs mer

Möt Madelen, Branschskolans nya plåtlärare

Madelen Toresson föddes in i plåtslagaryrket och stortrivdes både i verkstaden och på taken. Men nyligen packade hon väskan och flyttade från Strömsund till Katrineholm med ambitionen att inspirera och utbilda ungdomar till fullfjädrade byggnadsplåtslagare. Hur ser din bakgrund som plåtslagare ut?Jag kommer från Östersund och har där jobbat sida vid sida med min pappa […]

31 mars 2022 Läs mer

Höga koldioxidhalter i sovrum och störande matos i småhus

VF Yrke & Utbildning och Lunds tekniska högskola (LTH) har med FORMAS som medfinansiär sedan 2015 genomfört ett forskningsprojekt angående inomhusluften i småhus. Slutrapporten är nu här och den visar på generellt sett nöjda boende, men också på för höga koldioxidvärden, störande fläktljud och utmaningar med fukt.  För att kommunicera kring inomhusluftens vikt för vår […]

11 mars 2022 Läs mer