Statsministern besökte Branschskolan

10 september 2021

Idag, fredag den 10 september fick PVF Teknikcentrum i Katrineholm celebert besök av statsminister Stefan Löfven. Han togs emot av personal, elev och vd och fick såväl rundvisning i skolans lokaler som information om utbildningarna samt prova på lite plåtarbete.

Anledningen till besöket var statsministerns intresse för yrkesprogrammen och PVF Teknikcentrums utbildningsverksamhet inom byggnadsplåtslageri och ventilation. Stefan Löfven berättade själv efteråt på Instagram att det är via utbildningar som på PVF Teknikcentrum, fler människor kan få en utbildning som leder till jobb.
– Med den omställning som nu sker kommer vi att behöva utbilda fler människor men också höja utbildningsnivån, sa statsministern under skolbesöket.

Under rundvandringen på skolan fick statsministern titta på övningsstationer där elever som utbildar sig till ventilationsmontörer tränar på att montera olika delar av ventilationssystem liksom plåtslagarelevernas plåtarbete på takmoduler. Med hjälp av eleven Svante fick han också prova på att klippa plåt för tillverkning av en plåtros.

Statsminister Stefan Löfven betonade flera gånger att utbildning är en nyckelfråga för regeringen och att det är viktigt att inte lura ungdomarna in i arbetslöshet utan tala om var jobben finns.

– Att jobba och att få ta emot en lön är viktigt. Samhället måste därför se till att möta upp med den arbetskraft som företagen efterfrågar, förklarade han.

Helt i linje med statsministerns besök meddelade regeringen tidigare idag att de nu vill se att alla yrkesprogram blir högskoleförberedande. Något som PVF Yrke & Utbildnings vd Annika Waernström, passade på att tacka för, vid sin pratstund med statsministern.

­– Jag tror att det är helt rätt väg att gå och skulle göra att fler elever känner sig fria att välja inriktningar som ventilation och plåtslageri, sa hon.

Foto: Mia Bornberger

Fler nyheter

Yrkesambassadörer stakar ut branschens framtid!

Den 14 september samlades sju unga, engagerade yrkesambassadörer i Stockholm med syftet att utveckla ambassadörsskapet. Flera av dem har medverkat under året som gått och exempelvis besökt skolor, medverkat i filmer och figurerat i sociala medier, medan ett par just har fått sina nya roller. – Det här är ett riktigt bra gäng. De är […]

22 september 2023 Läs mer

Vi är nominerade!

Vi är så glada över att YouTube-kanalen ”Var fick du luft ifrån?” är nominerad till Publishingpriset 2023! Det gäller specifikt avsnittet ”Kan man krypa i ventilationer som på film?”. I serien, vars syfte är att locka fler ungdomar till ventilationsyrket, undersöker youtubern Manfred Erlandsson luftens och ventilationens betydelse för vår överlevnad, hälsa och prestation.  Publishingpriset […]

6 september 2023 Läs mer

Säg hej till våra yrkesambassadörer inom ventilation

Vi jobbar med yrkesambassadörer inom både ventilation- och plåtbranschen som hjälper oss att inspirera och uppmuntra fler ungdomar att välja samma yrke. Här presenterar vi Tobias och Pontus, två grymma ventilationsmontörer som verkligen brinner för sitt jobb. Tobias Svensson Ort: ÖrnsköldsvikFöretag: Teknisk FastighetsserviceÅlder: 28 årÅr i yrket: 5 årFritidsintresse: På fritiden kör han helst snöskoter […]

21 augusti 2023 Läs mer