Statsministern besökte Branschskolan

10 september 2021

Idag, fredag den 10 september fick PVF Teknikcentrum i Katrineholm celebert besök av statsminister Stefan Löfven. Han togs emot av personal, elev och vd och fick såväl rundvisning i skolans lokaler som information om utbildningarna samt prova på lite plåtarbete.

Anledningen till besöket var statsministerns intresse för yrkesprogrammen och PVF Teknikcentrums utbildningsverksamhet inom byggnadsplåtslageri och ventilation. Stefan Löfven berättade själv efteråt på Instagram att det är via utbildningar som på PVF Teknikcentrum, fler människor kan få en utbildning som leder till jobb.
– Med den omställning som nu sker kommer vi att behöva utbilda fler människor men också höja utbildningsnivån, sa statsministern under skolbesöket.

Under rundvandringen på skolan fick statsministern titta på övningsstationer där elever som utbildar sig till ventilationsmontörer tränar på att montera olika delar av ventilationssystem liksom plåtslagarelevernas plåtarbete på takmoduler. Med hjälp av eleven Svante fick han också prova på att klippa plåt för tillverkning av en plåtros.

Statsminister Stefan Löfven betonade flera gånger att utbildning är en nyckelfråga för regeringen och att det är viktigt att inte lura ungdomarna in i arbetslöshet utan tala om var jobben finns.

– Att jobba och att få ta emot en lön är viktigt. Samhället måste därför se till att möta upp med den arbetskraft som företagen efterfrågar, förklarade han.

Helt i linje med statsministerns besök meddelade regeringen tidigare idag att de nu vill se att alla yrkesprogram blir högskoleförberedande. Något som PVF Yrke & Utbildnings vd Annika Waernström, passade på att tacka för, vid sin pratstund med statsministern.

­– Jag tror att det är helt rätt väg att gå och skulle göra att fler elever känner sig fria att välja inriktningar som ventilation och plåtslageri, sa hon.

Foto: Mia Bornberger

Fler nyheter

Yrkes-SM 2024

Yrkes-SM 2024 gick av stapeln i Karlstad i slutet av april, vilket innebar några riktigt intensiva dagar. Inte nog med att SM-finalerna för unga plåtslagare och ventilationsmontörer skulle avgöras under veckan, det erbjöds även flera roliga och mycket uppskattade aktiviteter för besökarna i våra fina montrar. Tillsammans med våra duktiga ambassadörer fick besökarna möjlighet att testa på både ventilations- […]

21 maj 2024 Läs mer

Sveriges bästa unga plåtslagare och ventilationsmontör har utsetts

Efter en tre dagar lång SM-final i har de två vinnarna i SM för unga plåtslagare samt SM unga ventilationsmontörer 2024 utsetts. Sveriges bästa unga plåtslagare 2024 är Anton Sjöqvist från Finnvedens gymnasium i Värnamo. Hans lugn och förmåga att få till det lilla extra i detaljerna var några av framgångsfaktorerna. För Sverigesunga ventilationsmontörer är det andra gången […]

26 april 2024 Läs mer

Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet enligt hemlig ritning

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Ericson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”. – Var […]

4 mars 2024 Läs mer