Statsministern besökte Branschskolan

10 september 2021

Idag, fredag den 10 september fick PVF Teknikcentrum i Katrineholm celebert besök av statsminister Stefan Löfven. Han togs emot av personal, elev och vd och fick såväl rundvisning i skolans lokaler som information om utbildningarna samt prova på lite plåtarbete.

Anledningen till besöket var statsministerns intresse för yrkesprogrammen och PVF Teknikcentrums utbildningsverksamhet inom byggnadsplåtslageri och ventilation. Stefan Löfven berättade själv efteråt på Instagram att det är via utbildningar som på PVF Teknikcentrum, fler människor kan få en utbildning som leder till jobb.
– Med den omställning som nu sker kommer vi att behöva utbilda fler människor men också höja utbildningsnivån, sa statsministern under skolbesöket.

Under rundvandringen på skolan fick statsministern titta på övningsstationer där elever som utbildar sig till ventilationsmontörer tränar på att montera olika delar av ventilationssystem liksom plåtslagarelevernas plåtarbete på takmoduler. Med hjälp av eleven Svante fick han också prova på att klippa plåt för tillverkning av en plåtros.

Statsminister Stefan Löfven betonade flera gånger att utbildning är en nyckelfråga för regeringen och att det är viktigt att inte lura ungdomarna in i arbetslöshet utan tala om var jobben finns.

– Att jobba och att få ta emot en lön är viktigt. Samhället måste därför se till att möta upp med den arbetskraft som företagen efterfrågar, förklarade han.

Helt i linje med statsministerns besök meddelade regeringen tidigare idag att de nu vill se att alla yrkesprogram blir högskoleförberedande. Något som PVF Yrke & Utbildnings vd Annika Waernström, passade på att tacka för, vid sin pratstund med statsministern.

­– Jag tror att det är helt rätt väg att gå och skulle göra att fler elever känner sig fria att välja inriktningar som ventilation och plåtslageri, sa hon.

Foto: Mia Bornberger

Fler nyheter

Skolminister Lotta Edholm (L) besöker Branschskolan

Onsdagen den 15 mars besökte skolminister Lotta Edholm (L), departementssekreterare Jan Schierbeck och ledamot i kommunfullmäktige i Katrineholm Ewa Callhammar (L) Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm. Fokus för dagen var att diskutera den akuta kompetensbristen som råder inom plåt- och ventbranschen samt hur branschskolans roll behöver stärkas för att få fler att utbilda sig till yrkena. Under de […]

21 mars 2023 Läs mer

30-årsmingel för Branschskolan

Då och nu möttes i ett mingel med tårta, snittar och bubbel för att fira att Plåt & Ventbyråns Branschskola fyllt 30 år. Den 9 mars, direkt efter prisutdelningen i SM för unga plåtslagare tog firandet av Plåt & Ventbyråns Branschskola vid. Det bjöds på tårta, snittar och bubbel samt tal från Plåt & Ventbyråns […]

10 mars 2023 Läs mer

Pontus Andersson är Sveriges bästa unga plåtslagare 2023

Efter en sex timmar lång SM-final står det klart att Sveriges bästa unga plåtslagare 2023 är Pontus Andersson från Lindeskolan i Lindesberg. Gott kundbemötande och lugn var några av framgångsfaktorerna. Idag, den 9 mars, gick SM-finalen för unga plåtslagare 2023 av stapeln på Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm. Sex finalister – av ursprungligen 101 tävlande plåtslagarelever – […]

10 mars 2023 Läs mer