Branschen startar eget ”branschskoleförsök”, bekostar utbildning av ventmontörer
23 september 2021
På grund av gymnasieprogrammens inriktningsbyte riskerar nu gymnasieskolor och ventilationselever att missa fördelarna som ges i det pågående branschskoleförsöket. Därför går nu Plåt- och Ventilationsbranschen in och betalar kursavgiften för ventilationseleverna.
Inriktningen ventilationsplåtslagare har från och med höstterminen 2021 plockats bort från gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram och ersatts med inriktningen Ventilation på VVS- och fastighetsprogrammet. Detta har skett mitt under pågående branschskoleförsök, vilket bekostade skolornas avgift för kursen på PVF Teknikcentrum i Katrineholm. Plåt och ventilationsbranschen har därför beslutat att bekosta utbildningen för de elever som berörs. Det görs under den återstående tiden av branschskoleförsöket, d.v.s. till och med läsåret 22/23. Enligt Annika Waernström, vd för PVF Yrke & Utbildning var det ett enkelt beslut.
– Det råder stor brist på ventilationsmontörer och vi vill underlätta för såväl gymnasieskolor som elever att göra ett framtidssmart val. Likaså är branschens företag mycket angelägna om få tillgång till utbildad arbetskraft, förklarar hon.
Mer konkret innebär stödet att branschen skapar samma förutsättning som råder för inriktningen plåtslageri i det så kallade branschskoleförsöket. Branschskolan PVF Teknikcentrum i Katrineholm kommer med andra ord inte att fakturera kursavgifter för elever i VVS & fastighetsprogrammet som valt inriktning/yrkesutgång ventilationsmontör. Branschen bekostar kursavgift, boende all inclusive (utom kvällsmat), träning på gym och läromedel. Kostnaden för gymnasieskolan blir endast resor och eventuell matersättning/traktamente till eleven. Erbjudandet gäller 2 kurstillfällen om 3 veckor under årskurs 3. Om eleven väljer att läsa fördjupningskurserna Ventilationsplåtslageri 1 & 2, krävs ytterligare 3 veckor som ej ingår i erbjudandet.
För att kunna ta del av erbjudandet måste hemskolan se till att eleven har APL i företag som har kollektivavtalet Plåt- och ventilationsavtalet samt med god framförhållning kontakta PVF Teknikcentrum för planering av den kompletterande utbildningen.
– Vi är mycket stolta och glada över att branschen går in med det här stödet och ser fram emot att välkomna eleverna till PVF Teknikcentrum, säger Mats Olsson, platschef på PVF Teknikcentrum.
För att kontrollera kollektivavtalstillhörighet gå till: www.byggnads.se/kollektivavtalskollen
Efter att företaget hittats ska följande information visas:

Fler nyheter
Hubben – nu med tydliga lönenivåer
Hubben baseras på det tidigare lärlingshanteringssystemet KUB och lanserades i slutet på förra året. Vidareutvecklingen pågår för fullt och senaste uppdateringen gäller lönenivåer. – Vi har märkt att både företagen och lärlingarna har haft svårt att hålla reda på var i lönetrappan som lärlingarna befinner sig. Lönen ska följa kollektivavtalets olika steg, vilka baseras på […]
Amelie von Zweigbergk ska fylla utbildningsplatserna och göra Plåt & Ventbyrån till ett europeiskt föredöme
Plåt & Ventbyråns nya vd Amelie von Zweigbergk tillträdde den 1 mars i år och hon kastade sig bland annat rakt in i kampen för att bevara gymnasiala plåtutbildningar. Hon menar själv att hon har fått ett drömjobb där hon kan kombinera sina erfarenheter inom politiken, yrkesutbildningar och branschorganisationer – med sin passion för kreativt […]
Finalisterna i ”SM för unga plåtslagare 2025” är utsedda
Finalen i SM för unga plåtslagare står runt knuten. Av ursprungligen 125 tävlande plåtslagarelever från 28 olika skolor runtom i Sverige, har nu sex finalister utsetts. I år kommer de från skolor i Götene, Mora, Nödinge, Uppsala, Visby och Värnamo. Den 2–3 april möts de i SM-finalen i Katrineholm för att tävla i yrkesskicklighet, med […]