Tommy är PVF Teknikcentrums nya ventilationslärare
28 september 2021
Tommy Mejsäter har nyligen tillträtt som ventilationslärare på PVF Teknikcentrum. Han är det senaste tillskottet i satsningen på ventilation och han tar med sig en gedigen erfarenhet från ventilationsbranschen som isolerare, montör och projektledare.
Lärarjobbet är ny utmaning för Tommy och det var långt i från självklart att han skulle söka tjänsten. Han trivdes bra med jobbet som ventilationsmontör, men att få lära ut ventilation lät så spännande att han helt enkelt inte kunde låta bli.
– Jag har ju haft många lärlingar under åren och har alltid gillat den rollen, att få visa och hjälpa dem på vägen. Och det här kändes liknande, berättar Tommy.
Vill skapa förståelse för funktionen
Tommy började som ventilationsisolerare på 80-talet och utbildade sig därefter till grovplåtslagare, men det ledde inte som väntat till plåtjobb utan till 15 års arbete som ventilationsmontör. Han har dessutom varit projektledare inom ventilation under ca 7 år samt vidareutbildat sig inom injustering och dimensionering. Den breda kunskapen inom ventilation har blivit mycket viktig för Tommy och han betonar vikten av att vara nyfiken på hur saker hänger ihop och fungerar. Det är också det han brinner för att få lära ut.
– Jag vill skapa en förståelse för hur det fungerar – allt från hur ett ventilationsaggregat är uppbyggt till att kunna göra beräkningar och dimensionera så att man får till själva funktionen, förklarar han.
Egenkontroller och digitalisering
En av fördelarna med att komma ”direkt från verkligheten” till läraryrket är att Tommy har en tydlig bild av vad skolan behöver lära ut till eleverna för att de ska fungera så bra som möjligt när de kommer ut till en arbetsplats.
– Idag tar många montörer ett större ansvar för såväl egenkontroller som beställning av material. De blir ofta som en förlängning av projektledaren, säger han och tillägger att det även finns de som fokuserar helt på endast montering. Men yrket har blivit mer komplext och det finns fler valmöjligheter.
Digitaliseringen, nya avancerade produkter, behovsstyrd ventilation och ökade krav på energibesparing är annat som har förändrat situationen för alla som arbetar med ventilation. Tommy menar att det ställer högre krav både på utbildningen och på dagens och morgondagens ventilationsmontörer.
– Jag tror att den största utmaningen vi har, det är att höja statusen på hela yrket. Många resonerar att man snabbt kan lära upp en ventilationsmontör och att ingen utbildning behövs. Men det stämmer verkligen inte. Det är allt för ofta vi ser felaktigheter i ventilationsinstallationer på grund av bristande kompetens, säger Tommy.

Övningsstationer under uppbyggnad
På PVF Teknikcentrum är han och kollegorna i full gång med att planera och utveckla utbildningen samt bygga upp olika övningsstationer. Tommy uppskattar de fina och luftiga lokalerna och all den utrustning som redan finns på plats, liksom kollegor som ser möjligheter och bollar idéer.
– Här finns allt man behöver, inga hinder utan bara möjligheter. Så känslan är verkligen jättebra! Vi hoppas på att det ska bli stor uppslutning kring utbildningen och vi ska se till att leverera riktigt bra undervisning och en stolthet över att kunna möta framtida krav, säger Tommy.
Om Tommy Mejsäter
Familj: Tre vuxna barn och en sambo
Bor: Eskilstuna
Intressen: Motorsport, allra helst speedway. Kör dock inte själv, men har tävlat lite i enduro. Fiskar gärna och sommartid blir det ofta semester med husvagnen.
Fler nyheter
Skolminister Lotta Edholm (L) besöker Branschskolan
Onsdagen den 15 mars besökte skolminister Lotta Edholm (L), departementssekreterare Jan Schierbeck och ledamot i kommunfullmäktige i Katrineholm Ewa Callhammar (L) Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm. Fokus för dagen var att diskutera den akuta kompetensbristen som råder inom plåt- och ventbranschen samt hur branschskolans roll behöver stärkas för att få fler att utbilda sig till yrkena. Under de […]
30-årsmingel för Branschskolan
Då och nu möttes i ett mingel med tårta, snittar och bubbel för att fira att Plåt & Ventbyråns Branschskola fyllt 30 år. Den 9 mars, direkt efter prisutdelningen i SM för unga plåtslagare tog firandet av Plåt & Ventbyråns Branschskola vid. Det bjöds på tårta, snittar och bubbel samt tal från Plåt & Ventbyråns […]
Pontus Andersson är Sveriges bästa unga plåtslagare 2023
Efter en sex timmar lång SM-final står det klart att Sveriges bästa unga plåtslagare 2023 är Pontus Andersson från Lindeskolan i Lindesberg. Gott kundbemötande och lugn var några av framgångsfaktorerna. Idag, den 9 mars, gick SM-finalen för unga plåtslagare 2023 av stapeln på Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm. Sex finalister – av ursprungligen 101 tävlande plåtslagarelever – […]