Ventilationsmontering blir SM-gren

18 februari 2022

Ventilationsmontör är numera en egen inriktning på gymnasiet och det är dags att uppmärksamma både själva yrket och landets skickliga unga ventilationsmontörer. I år blir det därför premiär för ”SM Unga Ventilationsmontörer”.

Vartannat år arrangeras evenemanget Yrkes-SM med 60-talet yrkesutbildningar som samlas för att visa upp sig och cirka hälften av dem tävlar. I år kommer Yrkes-SM att äga rum i Arenastaden i Växjö den 10–12 maj. Det är också här det blir premiär och final i ”SM Unga Ventilationsmontörer”. Tre av landets mest skickliga unga ventilationsmontörer kommer att tävla om guldmedaljen.

Viktigt att nya utbildningen syns
PVF Yrke & Utbildning ansvarar för och arrangerar de Svenska Mästerskapen för landets unga ventilationsmontörer.

– Detta första år blir lite speciellt, eftersom det är ganska få utbildningar som har kommit i gång med den nya ventilationsmontörsutbildningen. Men just därför är det viktigt att vara med och visa upp yrket och utbildningen på årets Yrkes-SM, berättar Kaveh Nowroozi, projektledare på PVF Yrke & Utbildning.

Söker just nu efter skickliga ventilationsmontörer
I år görs inga uttagningstävlingar. För att hitta tävlingens tre deltagare har en förfrågan gått ut till företagslärlingar som uppfyller kriterierna samt till de av landets skolor som erbjuder utbildning av ventilationsmontörer och har elever som uppfyller kriterierna. Eleverna måste till exempel vara födda -00 eller senare, de ska kunna läsa, förstå och montera utifrån ritning, utföra funktionella samt estetiskt tilltalande monteringar, ha god förståelse för arbetsmiljö och ergonomi samt ha visat på extra god yrkesskicklighet. De tre finalisterna kommer att presenteras under mars månad.

Lindab sponsrar
På Yrkes-SM kommer de tre tävlande att utföra monteringar inför tusentals andra ungdomar som besöker mässan. Tävlingen kommer att ske i en monter som dessutom visar upp yrket och låter besökarna prova på att arbeta med ventilationskanaler och lära sig mer om hur det är att jobba med den livsviktiga inomhusluften. För att kunna genomföra satsningen har Lindab gått in som sponsor av ”SM Unga Ventilationsmontörer”.

– För oss är det en självklarhet att stötta ett sådant här evenemang. Vi arbetar aktivt för att bredda kunskapen om ventilation i samhället, och att lyfta yrket på det här viset bidrar absolut till det. Det behövs också fler utbildade ventilationsmontörer och vi ser verkligen fram emot att få vara en del av att utveckla tävlingen och rikta ljuset mot ventilationsbranschen, säger Magnus Jacobsson, Affärsområdeschef på Lindab.

Fler nyheter

Påskäggsjakt i BIM-huset!

Påskharen har gömt paskägg i BIM-huset. Kan du hitta alla

13 mars 2024 Läs mer

Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet enligt hemlig ritning

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Ericson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”. – Var […]

4 mars 2024 Läs mer

Här är 2024 års finalister i ”SM för unga plåtslagare”

Finalen i SM för unga plåtslagare närmar sig med stormsteg. I uttagningstävlingarna deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika skolor runtom i Sverige och nu står det klart vilka de sex finalisterna är. I år kommer finalisterna från Göteborg, Karlskrona, Luleå, Uppsala, Visby respektive Värnamo. I april möts de i SM-finalen i Karlstad, där vinnaren av […]

15 februari 2024 Läs mer