Möt Madelen, Branschskolans nya plåtlärare

31 mars 2022


Madelen Toresson föddes in i plåtslagaryrket och stortrivdes både i verkstaden och på taken. Men nyligen packade hon väskan och flyttade från Strömsund till Katrineholm med ambitionen att inspirera och utbilda ungdomar till fullfjädrade byggnadsplåtslagare.

Hur ser din bakgrund som plåtslagare ut?
Jag kommer från Östersund och har där jobbat sida vid sida med min pappa och mina två bröder i 8 år. Vi har även haft anställda, men hälften av företaget har i stort sett alltid varit familjemedlemmar. Vi har utfört varierande jobb och försökt anpassa oss efter årstiderna. På vinterhalvåret har det blivit mycket takskottningar och framåt våren och sommaren har vi jobbat mest med bandtäckningar och garneringsarbeten.

Hur blev du intresserad av plåtslagaryrket?
Intresset för plåt, liksom lärlingstiden startade tidigt. Redan från barnsben hängde jag och mina bröder med när pappa jobbade, både ute på fältet och i verkstaden. Några år efter gymnasiet började jag jobba på företaget och blev vuxenlärling och fick då även delar av min utbildning här på PVF Teknikcentrum.

Har du arbetat med något annat än plåtslageri?
För ett par år sedan tog jag en paus från plåten och jobbade med hästar. Jag red och tävlade andras hästar och jobbade även som ridlärare. Jag undervisade allt från nybörjare till erfarna, såväl barn som vuxna.

Vad med jobbet som plåtlärare gjorde att du sökte dig till PVF Teknikcentrum?
Jag sökte jobbet för att jag vill inspirera ungdomar till att bli plåtslagare – det är verkligen ett varierande och roligt yrke! Jag tycker att det är ett hedersuppdrag att få vara här på PVF Teknikcentrum. Jag tror även att jag själv kommer att utvecklas som plåtslagare. Det gjorde jag under min tid som ridlärare, dvs blev en bättre ryttare.

”Jag ser fram emot att få träffa alla nya blivande plåtslagare, att få vara en del av deras resa till fullfjädrade plåtisar!” 

Vilka utmaningar ser du framför dig som plåtlärare?
Utmaningen med att vara plåtlärare är att lära sig att läsa av personerna och på vilket sätt som är bäst för personen i fråga att lära sig. Det finns så många inlärningsmetoder, för vissa fungerar det bäst att höra eller läsa, vissa behöver se film, andra behöver testa och få lära sig genom att jobba med uppgifterna.

Vilka utmaningar ser du att branschen har just nu?
Utmaningen i branschen idag är att få tag på plåtslagare. Det är ju ett yrke som är fritt på det viset att man får vara både inomhus och utomhus, man får vara kreativ, se lösningar och skapa. Så egentligen bör det inte vara svårt att locka fler till att bli plåtslagare.

Vad tror du behövs för att fler tjejer ska känna att det är självklart att söka sig till en plåtslageriutbildning?
Jag tror att det är många tjejer som tror att man måste vara stor och stark för att vara plåtslagare. Så är det absolut inte. Det enda som krävs är att man har viljan att lära sig.

Vad ser du mest fram emot med jobbet på PVF Teknikcentrum?
Jag ser fram emot att få träffa alla nya blivande plåtslagare, att få vara en del av deras resa till fullfjädrade plåtisar!

Madelen Toresson till häst
Madelen Toresson har förutom plåtslagaryrket, en bakgrund som ridlärare och beridare, då hon tränade och tävlade andras hästar.

Om Madelen
Familj: Hunden Gumman och Hästen Esparado
Bor: Jag är nyinflyttad från Jämtland hit till Katrineholm.
Intressen: Mina djur är såklart ett stort intresse, utöver dem så gillar jag att resa, fjällvandra och hänga ute i naturen.

Fler nyheter

Här är 2024 års finalister i ”SM för unga plåtslagare”

Finalen i SM för unga plåtslagare närmar sig med stormsteg. I uttagningstävlingarna deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika skolor runtom i Sverige och nu står det klart vilka de sex finalisterna är. I år kommer finalisterna från Göteborg, Karlskrona, Luleå, Uppsala, Visby respektive Värnamo. I april möts de i SM-finalen i Karlstad, där vinnaren av […]

15 februari 2024 Läs mer

Uttagningstävlingarna till finalen i SM för unga plåtslagare 2024 väcker engagemang 

Uttagningstävlingarna till finalen i ”SM för unga plåtslagare 2024” är över för i år. Liksom tidigare år var många engagerade i den spännande jakten på de sex finalplatserna. I årets uttagningstävlingar deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika gymnasieskolor runt om i hela landet. SM-finalen avgörs under Yrkes-SM i Karlstad den 23-25 april. Årets uppgift som […]

2 februari 2024 Läs mer

Vi söker en yrkeslärare till Plåt & Ventbyråns Branschskola

På Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm blir du en del av ett mycket kompetent och engagerat utbildningsteam. Ni ansvarar för grund- och kompletteringsutbildningar av byggnadsplåtslagare och ventilationsmontörer samt medverkar till att utveckla branschen mot ny teknik. Vi erbjuder:– ett fritt och omväxlande arbete– heltidstjänst– härliga utbildningslokaler med mångsidig maskinpark– delaktighet i att vidareutveckla skolans metodik […]

14 december 2023 Läs mer