Möt Madelen, Branschskolans nya plåtlärare

31 mars 2022


Madelen Toresson föddes in i plåtslagaryrket och stortrivdes både i verkstaden och på taken. Men nyligen packade hon väskan och flyttade från Strömsund till Katrineholm med ambitionen att inspirera och utbilda ungdomar till fullfjädrade byggnadsplåtslagare.

Hur ser din bakgrund som plåtslagare ut?
Jag kommer från Östersund och har där jobbat sida vid sida med min pappa och mina två bröder i 8 år. Vi har även haft anställda, men hälften av företaget har i stort sett alltid varit familjemedlemmar. Vi har utfört varierande jobb och försökt anpassa oss efter årstiderna. På vinterhalvåret har det blivit mycket takskottningar och framåt våren och sommaren har vi jobbat mest med bandtäckningar och garneringsarbeten.

Hur blev du intresserad av plåtslagaryrket?
Intresset för plåt, liksom lärlingstiden startade tidigt. Redan från barnsben hängde jag och mina bröder med när pappa jobbade, både ute på fältet och i verkstaden. Några år efter gymnasiet började jag jobba på företaget och blev vuxenlärling och fick då även delar av min utbildning här på PVF Teknikcentrum.

Har du arbetat med något annat än plåtslageri?
För ett par år sedan tog jag en paus från plåten och jobbade med hästar. Jag red och tävlade andras hästar och jobbade även som ridlärare. Jag undervisade allt från nybörjare till erfarna, såväl barn som vuxna.

Vad med jobbet som plåtlärare gjorde att du sökte dig till PVF Teknikcentrum?
Jag sökte jobbet för att jag vill inspirera ungdomar till att bli plåtslagare – det är verkligen ett varierande och roligt yrke! Jag tycker att det är ett hedersuppdrag att få vara här på PVF Teknikcentrum. Jag tror även att jag själv kommer att utvecklas som plåtslagare. Det gjorde jag under min tid som ridlärare, dvs blev en bättre ryttare.

”Jag ser fram emot att få träffa alla nya blivande plåtslagare, att få vara en del av deras resa till fullfjädrade plåtisar!” 

Vilka utmaningar ser du framför dig som plåtlärare?
Utmaningen med att vara plåtlärare är att lära sig att läsa av personerna och på vilket sätt som är bäst för personen i fråga att lära sig. Det finns så många inlärningsmetoder, för vissa fungerar det bäst att höra eller läsa, vissa behöver se film, andra behöver testa och få lära sig genom att jobba med uppgifterna.

Vilka utmaningar ser du att branschen har just nu?
Utmaningen i branschen idag är att få tag på plåtslagare. Det är ju ett yrke som är fritt på det viset att man får vara både inomhus och utomhus, man får vara kreativ, se lösningar och skapa. Så egentligen bör det inte vara svårt att locka fler till att bli plåtslagare.

Vad tror du behövs för att fler tjejer ska känna att det är självklart att söka sig till en plåtslageriutbildning?
Jag tror att det är många tjejer som tror att man måste vara stor och stark för att vara plåtslagare. Så är det absolut inte. Det enda som krävs är att man har viljan att lära sig.

Vad ser du mest fram emot med jobbet på PVF Teknikcentrum?
Jag ser fram emot att få träffa alla nya blivande plåtslagare, att få vara en del av deras resa till fullfjädrade plåtisar!

Madelen Toresson till häst
Madelen Toresson har förutom plåtslagaryrket, en bakgrund som ridlärare och beridare, då hon tränade och tävlade andras hästar.

Om Madelen
Familj: Hunden Gumman och Hästen Esparado
Bor: Jag är nyinflyttad från Jämtland hit till Katrineholm.
Intressen: Mina djur är såklart ett stort intresse, utöver dem så gillar jag att resa, fjällvandra och hänga ute i naturen.

Fler nyheter

Plåt & Ventbyråns Branschskola 30 år

I plåt – och ventbranschen har Katrineholm spelat en central roll i hela 30 års tid. Anledningen stavas branschskola. Plåt & Ventbyråns Branschskola har bjudit på en spännande utvecklingsresa från att endast utbilda inför yrkesexamen till att vara delaktiga i gymnasieplanen och vara hela Sveriges goda exempel på branschskola.  Att säkra kvaliteten på utbildningen inom byggnadsplåt och […]

15 december 2022 Läs mer

PVF Yrke & Utbildning satsar på nytt namn och logga

PVF Yrke & Utbildning byter namn till Plåt & Ventbyrån och lanserar en ny grafisk profil samt logga. Även PVF Teknikcentrum byter namn till Plåt & Ventbyråns Branschskola. De nya namnen och den nya grafiska profilen kommer synliggöra plåtslagar- och ventilationsyrket mer och få yrkena att uppfattas som mer moderna. Målet är att skapa en […]

27 juni 2022 Läs mer

Höga koldioxidhalter i sovrum och störande matos i småhus

VF Yrke & Utbildning och Lunds tekniska högskola (LTH) har med FORMAS som medfinansiär sedan 2015 genomfört ett forskningsprojekt angående inomhusluften i småhus. Slutrapporten är nu här och den visar på generellt sett nöjda boende, men också på för höga koldioxidvärden, störande fläktljud och utmaningar med fukt.  För att kommunicera kring inomhusluftens vikt för vår […]

11 mars 2022 Läs mer