Möt Madelen, Branschskolans nya plåtlärare

31 mars 2022


Madelen Toresson föddes in i plåtslagaryrket och stortrivdes både i verkstaden och på taken. Men nyligen packade hon väskan och flyttade från Strömsund till Katrineholm med ambitionen att inspirera och utbilda ungdomar till fullfjädrade byggnadsplåtslagare.

Hur ser din bakgrund som plåtslagare ut?
Jag kommer från Östersund och har där jobbat sida vid sida med min pappa och mina två bröder i 8 år. Vi har även haft anställda, men hälften av företaget har i stort sett alltid varit familjemedlemmar. Vi har utfört varierande jobb och försökt anpassa oss efter årstiderna. På vinterhalvåret har det blivit mycket takskottningar och framåt våren och sommaren har vi jobbat mest med bandtäckningar och garneringsarbeten.

Hur blev du intresserad av plåtslagaryrket?
Intresset för plåt, liksom lärlingstiden startade tidigt. Redan från barnsben hängde jag och mina bröder med när pappa jobbade, både ute på fältet och i verkstaden. Några år efter gymnasiet började jag jobba på företaget och blev vuxenlärling och fick då även delar av min utbildning här på PVF Teknikcentrum.

Har du arbetat med något annat än plåtslageri?
För ett par år sedan tog jag en paus från plåten och jobbade med hästar. Jag red och tävlade andras hästar och jobbade även som ridlärare. Jag undervisade allt från nybörjare till erfarna, såväl barn som vuxna.

Vad med jobbet som plåtlärare gjorde att du sökte dig till PVF Teknikcentrum?
Jag sökte jobbet för att jag vill inspirera ungdomar till att bli plåtslagare – det är verkligen ett varierande och roligt yrke! Jag tycker att det är ett hedersuppdrag att få vara här på PVF Teknikcentrum. Jag tror även att jag själv kommer att utvecklas som plåtslagare. Det gjorde jag under min tid som ridlärare, dvs blev en bättre ryttare.

”Jag ser fram emot att få träffa alla nya blivande plåtslagare, att få vara en del av deras resa till fullfjädrade plåtisar!” 

Vilka utmaningar ser du framför dig som plåtlärare?
Utmaningen med att vara plåtlärare är att lära sig att läsa av personerna och på vilket sätt som är bäst för personen i fråga att lära sig. Det finns så många inlärningsmetoder, för vissa fungerar det bäst att höra eller läsa, vissa behöver se film, andra behöver testa och få lära sig genom att jobba med uppgifterna.

Vilka utmaningar ser du att branschen har just nu?
Utmaningen i branschen idag är att få tag på plåtslagare. Det är ju ett yrke som är fritt på det viset att man får vara både inomhus och utomhus, man får vara kreativ, se lösningar och skapa. Så egentligen bör det inte vara svårt att locka fler till att bli plåtslagare.

Vad tror du behövs för att fler tjejer ska känna att det är självklart att söka sig till en plåtslageriutbildning?
Jag tror att det är många tjejer som tror att man måste vara stor och stark för att vara plåtslagare. Så är det absolut inte. Det enda som krävs är att man har viljan att lära sig.

Vad ser du mest fram emot med jobbet på PVF Teknikcentrum?
Jag ser fram emot att få träffa alla nya blivande plåtslagare, att få vara en del av deras resa till fullfjädrade plåtisar!

Madelen Toresson till häst
Madelen Toresson har förutom plåtslagaryrket, en bakgrund som ridlärare och beridare, då hon tränade och tävlade andras hästar.

Om Madelen
Familj: Hunden Gumman och Hästen Esparado
Bor: Jag är nyinflyttad från Jämtland hit till Katrineholm.
Intressen: Mina djur är såklart ett stort intresse, utöver dem så gillar jag att resa, fjällvandra och hänga ute i naturen.

Fler nyheter

Yrkes-SM 2024

Yrkes-SM 2024 gick av stapeln i Karlstad i slutet av april, vilket innebar några riktigt intensiva dagar. Inte nog med att SM-finalerna för unga plåtslagare och ventilationsmontörer skulle avgöras under veckan, det erbjöds även flera roliga och mycket uppskattade aktiviteter för besökarna i våra fina montrar. Tillsammans med våra duktiga ambassadörer fick besökarna möjlighet att testa på både ventilations- […]

21 maj 2024 Läs mer

Sveriges bästa unga plåtslagare och ventilationsmontör har utsetts

Efter en tre dagar lång SM-final i har de två vinnarna i SM för unga plåtslagare samt SM unga ventilationsmontörer 2024 utsetts. Sveriges bästa unga plåtslagare 2024 är Anton Sjöqvist från Finnvedens gymnasium i Värnamo. Hans lugn och förmåga att få till det lilla extra i detaljerna var några av framgångsfaktorerna. För Sverigesunga ventilationsmontörer är det andra gången […]

26 april 2024 Läs mer

Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet enligt hemlig ritning

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Ericson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”. – Var […]

4 mars 2024 Läs mer