Plåt & Ventbyråns Branschskola 30 år

15 december 2022

I plåt – och ventbranschen har Katrineholm spelat en central roll i hela 30 års tid. Anledningen stavas branschskola. Plåt & Ventbyråns Branschskola har bjudit på en spännande utvecklingsresa från att endast utbilda inför yrkesexamen till att vara delaktiga i gymnasieplanen och vara hela Sveriges goda exempel på branschskola. 

Att säkra kvaliteten på utbildningen inom byggnadsplåt och ventilation, att hålla högsta nivå på maskinparken och en uttalad vilja att ständigt utveckla branschen. Det är tre saker som varit konstanta sedan starten av branschskolan 1992.

Järnvägsknut och bra hyra

Thord Blomquist var ordförande i dåvarande CYB (Centrala yrkesnämnden byggnadsplåt) som drevs gemensamt av PLR (Plåtslageriernas Riksförbund) och Svenska bleck & plåtslagareförbundet. CYB ansvarade för lärlingsfrågor och utbildning. För att kunna utbilda lärlingar från hela landet inför yrkesexamen, beslutade man sig för att bygga en central skola för ändamålet. CYB ansvarade för skolan och PLR bekostade uppbyggnaden.

– Vi ville ligga någorlunda centralt i Sverige, gärna vid en järnvägsknut och få ett bra pris på lokalhyran, berättar Thord, som var den som fick på sitt bord att ansvara för byggandet och inköp av utrustning till skolan.

Katrineholm uppfyllde alla önskningar och vid hyresförhandlingarna föll allt på plats. Sedan dess har samarbetet med Katrineholms kommunala bostadsbolag varit en bidragande faktor till framgången med bra elevhem och väl anpassade utbildningslokaler.

En god investering

Den 30-åriga Branschskolan verkar vara i sin bästa ålder med fullbelagda plåtkurser och ventilationskurserna som har kommit i gång under hösten. Men så har det också investerats på både mycket tid och pengar. Thord berättar att det från början fanns vissa tveksamheter till skolinvesteringen, men han är mycket nöjd med hur den har utvecklats. 

Läs artikeln i sin helhet i december månads nummer av Plåt & Ventmagasinet!

Fler nyheter

Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet enligt hemlig ritning

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Ericson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”. – Var […]

4 mars 2024 Läs mer

Här är 2024 års finalister i ”SM för unga plåtslagare”

Finalen i SM för unga plåtslagare närmar sig med stormsteg. I uttagningstävlingarna deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika skolor runtom i Sverige och nu står det klart vilka de sex finalisterna är. I år kommer finalisterna från Göteborg, Karlskrona, Luleå, Uppsala, Visby respektive Värnamo. I april möts de i SM-finalen i Karlstad, där vinnaren av […]

15 februari 2024 Läs mer

Uttagningstävlingarna till finalen i SM för unga plåtslagare 2024 väcker engagemang 

Uttagningstävlingarna till finalen i ”SM för unga plåtslagare 2024” är över för i år. Liksom tidigare år var många engagerade i den spännande jakten på de sex finalplatserna. I årets uttagningstävlingar deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika gymnasieskolor runt om i hela landet. SM-finalen avgörs under Yrkes-SM i Karlstad den 23-25 april. Årets uppgift som […]

2 februari 2024 Läs mer