Plåt & Ventbyråns Branschskola 30 år

15 december 2022

I plåt – och ventbranschen har Katrineholm spelat en central roll i hela 30 års tid. Anledningen stavas branschskola. Plåt & Ventbyråns Branschskola har bjudit på en spännande utvecklingsresa från att endast utbilda inför yrkesexamen till att vara delaktiga i gymnasieplanen och vara hela Sveriges goda exempel på branschskola. 

Att säkra kvaliteten på utbildningen inom byggnadsplåt och ventilation, att hålla högsta nivå på maskinparken och en uttalad vilja att ständigt utveckla branschen. Det är tre saker som varit konstanta sedan starten av branschskolan 1992.

Järnvägsknut och bra hyra

Thord Blomquist var ordförande i dåvarande CYB (Centrala yrkesnämnden byggnadsplåt) som drevs gemensamt av PLR (Plåtslageriernas Riksförbund) och Svenska bleck & plåtslagareförbundet. CYB ansvarade för lärlingsfrågor och utbildning. För att kunna utbilda lärlingar från hela landet inför yrkesexamen, beslutade man sig för att bygga en central skola för ändamålet. CYB ansvarade för skolan och PLR bekostade uppbyggnaden.

– Vi ville ligga någorlunda centralt i Sverige, gärna vid en järnvägsknut och få ett bra pris på lokalhyran, berättar Thord, som var den som fick på sitt bord att ansvara för byggandet och inköp av utrustning till skolan.

Katrineholm uppfyllde alla önskningar och vid hyresförhandlingarna föll allt på plats. Sedan dess har samarbetet med Katrineholms kommunala bostadsbolag varit en bidragande faktor till framgången med bra elevhem och väl anpassade utbildningslokaler.

En god investering

Den 30-åriga Branschskolan verkar vara i sin bästa ålder med fullbelagda plåtkurser och ventilationskurserna som har kommit i gång under hösten. Men så har det också investerats på både mycket tid och pengar. Thord berättar att det från början fanns vissa tveksamheter till skolinvesteringen, men han är mycket nöjd med hur den har utvecklats. 

Läs artikeln i sin helhet i december månads nummer av Plåt & Ventmagasinet!

Fler nyheter

Premiär!

Nu har vi gjort en film om vår fantastiska branschskola! Nyligen firade vi att Branschskolan fyllde 30 så det blir perfekt timing med en liten film som kan visa upp vår verksamhet. Förhoppningen är att den ska kunna användas både för att informera potentiella elever men även skolor, politiker och andra relevanta målgrupper. Vill du […]

30 maj 2023 Läs mer

Skolminister Lotta Edholm (L) besöker Branschskolan

Onsdagen den 15 mars besökte skolminister Lotta Edholm (L), departementssekreterare Jan Schierbeck och ledamot i kommunfullmäktige i Katrineholm Ewa Callhammar (L) Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm. Fokus för dagen var att diskutera den akuta kompetensbristen som råder inom plåt- och ventbranschen samt hur branschskolans roll behöver stärkas för att få fler att utbilda sig till yrkena. Under de […]

21 mars 2023 Läs mer

30-årsmingel för Branschskolan

Då och nu möttes i ett mingel med tårta, snittar och bubbel för att fira att Plåt & Ventbyråns Branschskola fyllt 30 år. Den 9 mars, direkt efter prisutdelningen i SM för unga plåtslagare tog firandet av Plåt & Ventbyråns Branschskola vid. Det bjöds på tårta, snittar och bubbel samt tal från Plåt & Ventbyråns […]

10 mars 2023 Läs mer