Här är 2023 års finalister i ”SM för unga plåtslagare”

16 februari 2023

Spänningen kring SM för unga plåtslagare 2023 är stor. Hela 101 plåtslagarelever deltog i årets uttagningstävlingar och nu avslöjas vilka de sex finalisterna är. I år kommer finalisterna från Gävle, Falun, Uppsala, Lindesberg, Göteborg respektive Uddevalla. Strax möts de i SM-finalen i Katrineholm, där den ärofyllda titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023” står på spel.

Den 24-27 januari hölls uttagningstävlingar till ”SM för unga plåtslagare” i 17 gymnasieskolor runtom i Sverige, där 101 plåtslagarelever deltog. Varje skola skickade sedan in det bästa tävlingsbidraget till en central jury för bedömning. Nu har sex finalister utsetts och går därmed vidare till SM-finalen i Katrineholm den 8-9 mars, där utmärkelsen ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023” ska hämtas hem.

De sex finalisterna är:

Eddie Embretsen, 18 år, Polhemsskolan i Gävle
Leon Stenström, 18 år, Lugnetgymnasiet i Falun
Markuss Teraudkalns
, 19 år, Uppsala yrkesgymnasium Jälla i Uppsala
Pontus Andersson, 18 år, Lindeskolan i Lindesberg
Rickard Vred
, 18 år, Yrkesgymnasiet i Ale, Nödinge
Theodor Emanuelsson
, 18 år, Östrabo Yrkes i Uddevalla

Intervjuer med varje finalist finns att läsa på smup.se.

– I SM-finalen skruvas tävlingsuppgiften upp ytterligare ett snäpp. Som tillägg till den uppgift finalisterna bemästrade med bravur i uttagningstävlingarna ska de nu också hantera taktäckning, specifikt hinder på tak. Det blir ruggigt spännande att se vem som tar hem guldmedaljen, säger Magnus Karlqvist, yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola samt tävlingsledare.

Uppgraderad tävlingsuppgift genomförs på max sex timmarTävlingsuppgiften ändras varje år och avslöjas i sin helhet först på tävlingsdagen. Som förhandsinformation har finalisterna fått veta att den ska utföras i färgbelagd stålplåt, vilket är ett vanligt förekommande material inom byggnadsplåtslageri. De tävlande har också fått förberedande information att de behöver kunskaper i taktäckning, specifikt hinder på tak. Hinder på tak är allt som bryter av takytan, till exempel skorstenar, takluckor och andra genomföringar såsom avluftning och ventilation. Till sin hjälp får de en teknisk beskrivning, ritning och ett bedömningsprotokoll. De har sammanlagt sex timmar på sig att genomföra uppgiften.

SM-finalen går av stapeln i Katrineholm
Finalen i SM för unga plåtslagare 2023 genomförs på Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm den 8-9 mars. Endast en av de sex finalisterna – som just nu klassas som de skickligaste unga plåtslagarna i Sverige – kan slutligen koras som ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”.

SM för unga plåtslagare är en av flera satsningar som görs för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar inom plåtslageri. Årets jury består av representanter från Byggnads och Plåt & Ventföretagen, vilka bedömer tävlingsbidragen utifrån helhetsintryck, fackmannamässigt utförande och måttnoggrannhet. Huvudsponsorer av ”SM för unga plåtslagare 2023” är Bevego och Plannja.

Fler nyheter

Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet enligt hemlig ritning

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Ericson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”. – Var […]

4 mars 2024 Läs mer

Här är 2024 års finalister i ”SM för unga plåtslagare”

Finalen i SM för unga plåtslagare närmar sig med stormsteg. I uttagningstävlingarna deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika skolor runtom i Sverige och nu står det klart vilka de sex finalisterna är. I år kommer finalisterna från Göteborg, Karlskrona, Luleå, Uppsala, Visby respektive Värnamo. I april möts de i SM-finalen i Karlstad, där vinnaren av […]

15 februari 2024 Läs mer

Uttagningstävlingarna till finalen i SM för unga plåtslagare 2024 väcker engagemang 

Uttagningstävlingarna till finalen i ”SM för unga plåtslagare 2024” är över för i år. Liksom tidigare år var många engagerade i den spännande jakten på de sex finalplatserna. I årets uttagningstävlingar deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika gymnasieskolor runt om i hela landet. SM-finalen avgörs under Yrkes-SM i Karlstad den 23-25 april. Årets uppgift som […]

2 februari 2024 Läs mer