Pontus Andersson är Sveriges bästa unga plåtslagare 2023

10 mars 2023

Efter en sex timmar lång SM-final står det klart att Sveriges bästa unga plåtslagare 2023 är Pontus Andersson från Lindeskolan i Lindesberg. Gott kundbemötande och lugn var några av framgångsfaktorerna.

Idag, den 9 mars, gick SM-finalen för unga plåtslagare 2023 av stapeln på Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm. Sex finalister – av ursprungligen 101 tävlande plåtslagarelever – gjorde upp om titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter att juryn hade bedömt de tävlandes bidrag utifrån kundbemötande, fackmannamässigt utförande, arbetsmiljö och tidsåtgång stod tre unga plåtslagare på prispallen. 

Medaljörerna i SM för unga plåtslagare 2023: 1:a Pontus Andersson, Lindesberg (mitten) 2:a Markuss Teraudkalns, Uppsala (t.v.) 3:a Eddie Embretsen, Gävle (t.h.). Foto: Jezzica Sunmo

Årets vinnare blev Pontus Andersson från Lindeskolan i Lindesberg. Juryns motivering:

”Vinnaren hade ett förtroendeingivande lugn samt var pedagogisk och kompetent vid kundbemötandet. Han hade full kontroll hela vägen och jobbade metodiskt. Han var snabbast i både delmomenten och slutförandet och hade till och med 30 minuter till godo efter slutsignalen.”

– Det känns helt otroligt att ha vunnit SM för unga plåtslagare. Jag trodde inte att jag skulle vinna, men jag är en tävlingsmänniska. Som plåtslagare tycker jag det är kul att jobba praktiskt. Efter studenten börjar jag att jobba redan kommande måndag, säger Pontus Andersson, 18 år ung plåtslagare och vinnare av SM 2023.

Tävlingsuppgift på professionell nivå
Att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023” är ingen liten bedrift. I år var tävlingsuppgiften att utföra en beklädnad av en taklucka på ett pulpettak samt täcka kvarvarande yta med ett plåtband. Uppgiften var tänkt att representera en del av ett tak och skulle därför kunna anslutas till en tänkt taktäckning. Inklädnaden av sargstommen skulle tillåta montering av lucka enligt AMA JT. – 262. De tävlande hade max sex timmar på sig att utföra uppgiften.

– Generellt har det varit väldigt duktiga tävlande i år. De har haft hög yrkeskunskap i genomförande av plåtslageriarbete. Det har varit ordning och reda på både verkstad och arbetsplats. Slutprodukterna blev jättefina för samtliga deltagare. Jag, som företagare och representant för Plåt & Ventföretagen, hade kunnat anställa samtliga sex finalister. De går en trygg framtid till mötes, säger Patrik Rydberg, en av fyra domare i SM 2023.

Alla duktiga finalister i SM för unga plåtslagare 2023! Från vänster: Rickard Vred, Markuss Teraudkalns, Pontus Anersson, Eddie Embretsen, Leon Stenström och Theodor Emanuelsson.

Medaljörer i SM för unga plåtslagare 2023:

1. Pontus Andersson, 18 år, Lindeskolan i Lindesberg
2. Markuss Teraudkalns, 19 år, Uppsala yrkesgymnasium Jälla i Uppsala
3. Eddie Embretsen, 18 år, Polhemsskolan i Gävle

På delad fjärde plats:

Leon Stenström, 18 år, Lugnetgymnasiet i Falun
Rickard Vred, 18 år, Yrkesgymnasiet i Ale, Nödinge
Theodor Emanuelsson, 18 år, Östrabo Yrkes i Uddevalla

Fler nyheter

Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet enligt hemlig ritning

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Ericson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”. – Var […]

4 mars 2024 Läs mer

Här är 2024 års finalister i ”SM för unga plåtslagare”

Finalen i SM för unga plåtslagare närmar sig med stormsteg. I uttagningstävlingarna deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika skolor runtom i Sverige och nu står det klart vilka de sex finalisterna är. I år kommer finalisterna från Göteborg, Karlskrona, Luleå, Uppsala, Visby respektive Värnamo. I april möts de i SM-finalen i Karlstad, där vinnaren av […]

15 februari 2024 Läs mer

Uttagningstävlingarna till finalen i SM för unga plåtslagare 2024 väcker engagemang 

Uttagningstävlingarna till finalen i ”SM för unga plåtslagare 2024” är över för i år. Liksom tidigare år var många engagerade i den spännande jakten på de sex finalplatserna. I årets uttagningstävlingar deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika gymnasieskolor runt om i hela landet. SM-finalen avgörs under Yrkes-SM i Karlstad den 23-25 april. Årets uppgift som […]

2 februari 2024 Läs mer