Skolminister Lotta Edholm (L) besöker Branschskolan
21 mars 2023
Onsdagen den 15 mars besökte skolminister Lotta Edholm (L), departementssekreterare Jan Schierbeck och ledamot i kommunfullmäktige i Katrineholm Ewa Callhammar (L) Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm. Fokus för dagen var att diskutera den akuta kompetensbristen som råder inom plåt- och ventbranschen samt hur branschskolans roll behöver stärkas för att få fler att utbilda sig till yrkena.
Under de närmsta tre åren räknar man med att det behövs 2000 nya plåtslagare och 1200 ventilationsmontörer för att möta kundernas behov. Samtidigt räknar man med att endast hälften så många kommer utbilda sig till yrkena, vilket kommer påverka hela samhället då nödvändiga funktioner och utveckling förloras.
– Trots att företagen inom plåt- och ventbranschen är akut drabbade av kompetensbristen så finns det alldeles för få utbildningsplatser runt om i landet. Branschskolan måste får en tydligare roll i att fler utbildar sig till plåtslagare och ventilationsmontörer. Därför är det bekymmersamt att det saknas politiska beslut som stärker branschskolan och dess förutsättningar att ännu bättre bidra med kompetent personal till små yrken, säger Niklas Angelöf utbildningsrådgivare hos Plåt & Ventbyrån.

Just nu saknas tydliga politiska beslut för att främja branschskolans förutsättningar att ta en större roll i kompetensförsörjningen – framför allt när det gäller yrken som plåtslagare och ventilationsmontörer. Onsdagens samtal visade på en vilja att bättre förstå hur vi kan hjälpas åt för att nå tydligare resultat framåt. Några av de punkter som diskuterades under dagen var:
– Mer kunskap om yrkena samt vad de erbjuder i form av trygg och stabil framtid för individen måste nå fler. Idag är kunskapen om små yrken begränsad bland unga. Det leder till att det saknas ett intresse för detta yrken hos eleverna. Det krävs att kommunerna samarbetar för att nå ut till fler.
– Att jobba med riksrekrytering ller med de regionala planeringsunderlagen för att avhjälpa kompetensbristen är inte anpassat för små yrken som är för okända för eleverna.
– Det finns för få gymnasieutbildningar i egen regi. Det faktum att antalet plåtslagarutbildningar i egen regi runt om i landet har minskat från 27 till 18 sedan 1998 är ett stort problem för branschen. Pendlingsavstånd till skolor som erbjuder utbildningarna blir långt för många elever. Få elever kan tänka sig att flytta till annan ort i tre år.
– Bilden av att Branschskoleförsöket är ett misslyckande stämmer inte. Det finns utrymme för en justering och förändring i upplägget av försöket, men för plåtslagarbranschen har det inneburit cirka 30 procent fler elever. Ett viktigt tillskott till branschen.
I debatten hänvisar bland annat skolministern till att fler ska välja utbildningarna genom riksrekrytering eller att arbetet med de regionala planeringsunderlagen ska avhjälpa kompetensbristen. Lösningar som båda är illa anpassade till just små yrken. Däremot finns det en potential i de cirka 100 gymnasieskolor runt om i landet som har bygg- och anläggningsprogrammet men som inte aktivt erbjuder plåtslagarutbildning. Men här behövs tydlig styrning från politiken för att fler huvudmän ska förstå fördelarna.
– Idag är kunskapen om möjligheten för låg och många huvudmän uppfattar kostnaden för hög för att skicka elever till branschskolan. Trösklar som måste sänkas. Nu ser vi fram mot fortsatta diskussioner med skolministern om hur vi tillsammans arbetar för att fler ska utbilda sig till plåtslagare och ventilationsmontörer, säger Niklas Angelöf.
Fler nyheter
Finalisterna i ”SM för unga plåtslagare 2025” är utsedda
Finalen i SM för unga plåtslagare står runt knuten. Av ursprungligen 125 tävlande plåtslagarelever från 28 olika skolor runtom i Sverige, har nu sex finalister utsetts. I år kommer de från skolor i Götene, Mora, Nödinge, Uppsala, Visby och Värnamo. Den 2–3 april möts de i SM-finalen i Katrineholm för att tävla i yrkesskicklighet, med […]
Bakom kulisserna på uttagningen av finalisterna i SM för unga plåtslagare
I över 30 år har landets blivande plåtslagare, under sitt sista gymnasieår, fått utmana sig själva och varandra i ett återkommande svenskt mästerskap. Den 21 – 24 januari genomfördes årets uttagningstävlingar till finalen i ”SM för unga plåtslagare 2025” med rekordmånga 28 gymnasieskolor, varav sex skolor var nytillkomna. SM för unga plåtslagare har med sin långa tradition […]
Premiär för Hubben – nytt system för att hantera lärlingar
Plåt & Ventbyrån kan stolt presentera Hubben – ett portabelt, användarvänligt och inspirerande system för att logga sina timmar, teckna utbildningskontrakt med mera. Hubben ersätter det tidigare systemet Kuben. Främst riktar sig Hubben till lärlingar, men även elever, lärare, företagsrepresentanter, huvudyrkesombudsmän och Plåt & Ventbyråns egna administratörer kan dra stor nytta av systemet. Dessutom kommer […]