Inriktningen ventilation – kvalitetssäkras nu inom konceptet VVS-college

12 juni 2023

Plåt & Ventbyrån och VVS-branschens yrkesnämnd vill med gemensamma krafter stärka VVS- och fastighetsprogrammet och skapa fler utbildningar med hög kvalitet. Från och med nu är det därför möjligt att certifiera yrkesutgång ventilationsmontör inom ramarna för VVS-college. Så här svarar Helena Örnliden, utbildningsrådgivare på Plåt & Ventbyrån, angående det nya samarbetet.

Hur kommer det sig att Plåt & Ventbyrån och VVS-branschens yrkesnämnd väljer att samarbeta? 

– VF-programmet är ett av de minsta programmen. Därför behöver de branscher som har yrkesutgångar inom programmet samarbeta för att öka intresset och visa vilka goda möjligheter som finns för de elever som väljer VF-programmet. Genom att samarbeta kan vi också se till att fler får kännedom om ventilationsmontör som ett framtida yrke. Dessutom kan det vara svårt med apl-platser inom VVS som är den största inriktningen och då behöver skolorna kunna erbjuda fler inriktningar.  

Varför är det viktigt att kvalitetssäkra yrkesutgången ventilationsmontör?

– Inriktningen ventilation med yrkesutgången ventilationsmontör är ju ny. Då blir det viktigt att det blir bra från början och att ge skolorna en möjlighet till kvalitetssäkring är ett led i det. 

Vi har satt upp krav på t ex lärarkompetens, lokaler och utrustning, men eftersom de allra flesta skolor inte har någon möjlighet till detta så löser vi det genom kompletterande utbildning Plåt & Ventbyråns Branschskola. Det ser lite olika ut, men skolorna kan alltså kvalitetssäkra yrkesutgången oavsett om de har lärlingsupplägg med branschskolan eller om de har allt i egen regi. Det viktiga för ventilationsbranschen är ju att eleverna ska ha med sig de kunskaper de behöver för att få en flygande start när de kommer ut i jobb! 

Varför väljer ni att gå med i VVS-college?

– VVS-branschens yrkesnämnd har ett koncept som vi tror på och som vi vill vara en del av. Det kommer att gynna eleverna och deras framtida arbetsgivare.  

Intresserade skolor kontaktar Helena Örnliden på Plåt & Ventbyrån på helena@platventbyran.se och 070-607 59 44.

Fler nyheter

Yrkesambassadörer stakar ut branschens framtid!

Den 14 september samlades sju unga, engagerade yrkesambassadörer i Stockholm med syftet att utveckla ambassadörsskapet. Flera av dem har medverkat under året som gått och exempelvis besökt skolor, medverkat i filmer och figurerat i sociala medier, medan ett par just har fått sina nya roller. – Det här är ett riktigt bra gäng. De är […]

22 september 2023 Läs mer

Vi är nominerade!

Vi är så glada över att YouTube-kanalen ”Var fick du luft ifrån?” är nominerad till Publishingpriset 2023! Det gäller specifikt avsnittet ”Kan man krypa i ventilationer som på film?”. I serien, vars syfte är att locka fler ungdomar till ventilationsyrket, undersöker youtubern Manfred Erlandsson luftens och ventilationens betydelse för vår överlevnad, hälsa och prestation.  Publishingpriset […]

6 september 2023 Läs mer

Säg hej till våra yrkesambassadörer inom ventilation

Vi jobbar med yrkesambassadörer inom både ventilation- och plåtbranschen som hjälper oss att inspirera och uppmuntra fler ungdomar att välja samma yrke. Här presenterar vi Tobias och Pontus, två grymma ventilationsmontörer som verkligen brinner för sitt jobb. Tobias Svensson Ort: ÖrnsköldsvikFöretag: Teknisk FastighetsserviceÅlder: 28 årÅr i yrket: 5 årFritidsintresse: På fritiden kör han helst snöskoter […]

21 augusti 2023 Läs mer