Inriktningen ventilation – kvalitetssäkras nu inom konceptet VVS-college

12 juni 2023

Plåt & Ventbyrån och VVS-branschens yrkesnämnd vill med gemensamma krafter stärka VVS- och fastighetsprogrammet och skapa fler utbildningar med hög kvalitet. Från och med nu är det därför möjligt att certifiera yrkesutgång ventilationsmontör inom ramarna för VVS-college. Så här svarar Helena Örnliden, utbildningsrådgivare på Plåt & Ventbyrån, angående det nya samarbetet.

Hur kommer det sig att Plåt & Ventbyrån och VVS-branschens yrkesnämnd väljer att samarbeta? 

– VF-programmet är ett av de minsta programmen. Därför behöver de branscher som har yrkesutgångar inom programmet samarbeta för att öka intresset och visa vilka goda möjligheter som finns för de elever som väljer VF-programmet. Genom att samarbeta kan vi också se till att fler får kännedom om ventilationsmontör som ett framtida yrke. Dessutom kan det vara svårt med apl-platser inom VVS som är den största inriktningen och då behöver skolorna kunna erbjuda fler inriktningar.  

Varför är det viktigt att kvalitetssäkra yrkesutgången ventilationsmontör?

– Inriktningen ventilation med yrkesutgången ventilationsmontör är ju ny. Då blir det viktigt att det blir bra från början och att ge skolorna en möjlighet till kvalitetssäkring är ett led i det. 

Vi har satt upp krav på t ex lärarkompetens, lokaler och utrustning, men eftersom de allra flesta skolor inte har någon möjlighet till detta så löser vi det genom kompletterande utbildning Plåt & Ventbyråns Branschskola. Det ser lite olika ut, men skolorna kan alltså kvalitetssäkra yrkesutgången oavsett om de har lärlingsupplägg med branschskolan eller om de har allt i egen regi. Det viktiga för ventilationsbranschen är ju att eleverna ska ha med sig de kunskaper de behöver för att få en flygande start när de kommer ut i jobb! 

Varför väljer ni att gå med i VVS-college?

– VVS-branschens yrkesnämnd har ett koncept som vi tror på och som vi vill vara en del av. Det kommer att gynna eleverna och deras framtida arbetsgivare.  

Intresserade skolor kontaktar Helena Örnliden på Plåt & Ventbyrån på helena@platventbyran.se och 070-607 59 44.

Fler nyheter

Yrkes-SM 2024

Yrkes-SM 2024 gick av stapeln i Karlstad i slutet av april, vilket innebar några riktigt intensiva dagar. Inte nog med att SM-finalerna för unga plåtslagare och ventilationsmontörer skulle avgöras under veckan, det erbjöds även flera roliga och mycket uppskattade aktiviteter för besökarna i våra fina montrar. Tillsammans med våra duktiga ambassadörer fick besökarna möjlighet att testa på både ventilations- […]

21 maj 2024 Läs mer

Sveriges bästa unga plåtslagare och ventilationsmontör har utsetts

Efter en tre dagar lång SM-final i har de två vinnarna i SM för unga plåtslagare samt SM unga ventilationsmontörer 2024 utsetts. Sveriges bästa unga plåtslagare 2024 är Anton Sjöqvist från Finnvedens gymnasium i Värnamo. Hans lugn och förmåga att få till det lilla extra i detaljerna var några av framgångsfaktorerna. För Sverigesunga ventilationsmontörer är det andra gången […]

26 april 2024 Läs mer

Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet enligt hemlig ritning

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Ericson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”. – Var […]

4 mars 2024 Läs mer