EPA-dunklåten ”Bra drag” ska locka unga att bli ventilationsmontörer

15 augusti 2023

Första säsongen av Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?”, avslutades i början av sommaren i storartad stil med specialskrivna EPA-dunklåten Bra Drag. Sista avsnittet visar låtens tillkomst och lanseras självklart med tillhörande musikvideo. Serien är ett samarbete mellan Plåt & Ventbyrån och Youtubern Manfred Erlandsson med uppdraget att väcka ungdomars intresse för yrket ventilationsmontör.

Under våren har Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?” genererat över 340 000 visningar på Youtube och klipp från serien har visats över 1,7 miljoner gånger på TikTok.

I Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?” får tittarna följa Manfred Erlandsson som undersöker luftens och ventilationens betydelse för vår överlevnad, hälsa och prestation. Han gör det via roliga utmaningar och annorlunda upplevelser. Att kröna säsongen med en EPA-dunklåt kändes som ett självklart grepp för att fortsätta möta målgruppen i deras miljö och kultur. Manfred som tidigare mest skapat musik för egen del, fick ett annorlunda uppdrag – som blev en fullträff.

– Det var otroligt kul att få sammanfatta vårens säsong av ”Var fick du luft ifrån?” i en låt och musikvideo. EPA-dunk, ventilationstermer och ett riktigt bra drag visade sig passa ihop förvånansvärt väl, konstaterar Manfred.

Låttexten handlar om ett liv som är härligt att leva, ett liv med bra dag och ett bra jobb som ventilationsmontör. Musiken byggdes delvis upp med hjälp av ljud från ventilationskanaler och annan ventilationsutrustning. I musikvideon har Manfred dessutom fått sällskap av ett härligt EPA-gäng från Rimbo.

– Ventilationsmontör är ett nytt och därmed okänt yrkesval för de flesta ungdomar, men med den här Youtubesatsningen har vi lyckats nå ut till målgruppen. Nu ska det bli kul att se vad EPA-dunk kan tillföra, säger Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån.

Youtubeavsnittet ”Jag gjorde en EPA-låt på 24 timmar” samt musikvideon till ”Bra Drag” kan ses på Youtube:
Hela kanalen: https://www.youtube.com/@varfickduluftifran

”Bra drag” finns att streama på Spotify och de flesta andra musikplattformar.
Text: Manfred Erlandsson, Karl Flyckt, Far from standard
Musik: Manfred Erlandsson, Karl Flyckt

Säsong två av Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?” drar igång i augusti/september. Då fortsätter Manfred uppleva och upptäcka hur luft och ventilation fungerar och påverkar oss.

Fler nyheter

Yrkesambassadörer stakar ut branschens framtid!

Den 14 september samlades sju unga, engagerade yrkesambassadörer i Stockholm med syftet att utveckla ambassadörsskapet. Flera av dem har medverkat under året som gått och exempelvis besökt skolor, medverkat i filmer och figurerat i sociala medier, medan ett par just har fått sina nya roller. – Det här är ett riktigt bra gäng. De är […]

22 september 2023 Läs mer

Vi är nominerade!

Vi är så glada över att YouTube-kanalen ”Var fick du luft ifrån?” är nominerad till Publishingpriset 2023! Det gäller specifikt avsnittet ”Kan man krypa i ventilationer som på film?”. I serien, vars syfte är att locka fler ungdomar till ventilationsyrket, undersöker youtubern Manfred Erlandsson luftens och ventilationens betydelse för vår överlevnad, hälsa och prestation.  Publishingpriset […]

6 september 2023 Läs mer

Säg hej till våra yrkesambassadörer inom ventilation

Vi jobbar med yrkesambassadörer inom både ventilation- och plåtbranschen som hjälper oss att inspirera och uppmuntra fler ungdomar att välja samma yrke. Här presenterar vi Tobias och Pontus, två grymma ventilationsmontörer som verkligen brinner för sitt jobb. Tobias Svensson Ort: ÖrnsköldsvikFöretag: Teknisk FastighetsserviceÅlder: 28 årÅr i yrket: 5 årFritidsintresse: På fritiden kör han helst snöskoter […]

21 augusti 2023 Läs mer