EPA-dunklåten ”Bra drag” ska locka unga att bli ventilationsmontörer

15 augusti 2023

Första säsongen av Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?”, avslutades i början av sommaren i storartad stil med specialskrivna EPA-dunklåten Bra Drag. Sista avsnittet visar låtens tillkomst och lanseras självklart med tillhörande musikvideo. Serien är ett samarbete mellan Plåt & Ventbyrån och Youtubern Manfred Erlandsson med uppdraget att väcka ungdomars intresse för yrket ventilationsmontör.

Under våren har Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?” genererat över 340 000 visningar på Youtube och klipp från serien har visats över 1,7 miljoner gånger på TikTok.

I Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?” får tittarna följa Manfred Erlandsson som undersöker luftens och ventilationens betydelse för vår överlevnad, hälsa och prestation. Han gör det via roliga utmaningar och annorlunda upplevelser. Att kröna säsongen med en EPA-dunklåt kändes som ett självklart grepp för att fortsätta möta målgruppen i deras miljö och kultur. Manfred som tidigare mest skapat musik för egen del, fick ett annorlunda uppdrag – som blev en fullträff.

– Det var otroligt kul att få sammanfatta vårens säsong av ”Var fick du luft ifrån?” i en låt och musikvideo. EPA-dunk, ventilationstermer och ett riktigt bra drag visade sig passa ihop förvånansvärt väl, konstaterar Manfred.

Låttexten handlar om ett liv som är härligt att leva, ett liv med bra dag och ett bra jobb som ventilationsmontör. Musiken byggdes delvis upp med hjälp av ljud från ventilationskanaler och annan ventilationsutrustning. I musikvideon har Manfred dessutom fått sällskap av ett härligt EPA-gäng från Rimbo.

– Ventilationsmontör är ett nytt och därmed okänt yrkesval för de flesta ungdomar, men med den här Youtubesatsningen har vi lyckats nå ut till målgruppen. Nu ska det bli kul att se vad EPA-dunk kan tillföra, säger Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån.

Youtubeavsnittet ”Jag gjorde en EPA-låt på 24 timmar” samt musikvideon till ”Bra Drag” kan ses på Youtube:
Hela kanalen: https://www.youtube.com/@varfickduluftifran

”Bra drag” finns att streama på Spotify och de flesta andra musikplattformar.
Text: Manfred Erlandsson, Karl Flyckt, Far from standard
Musik: Manfred Erlandsson, Karl Flyckt

Säsong två av Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?” drar igång i augusti/september. Då fortsätter Manfred uppleva och upptäcka hur luft och ventilation fungerar och påverkar oss.

Fler nyheter

Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet enligt hemlig ritning

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Ericson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”. – Var […]

4 mars 2024 Läs mer

Här är 2024 års finalister i ”SM för unga plåtslagare”

Finalen i SM för unga plåtslagare närmar sig med stormsteg. I uttagningstävlingarna deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika skolor runtom i Sverige och nu står det klart vilka de sex finalisterna är. I år kommer finalisterna från Göteborg, Karlskrona, Luleå, Uppsala, Visby respektive Värnamo. I april möts de i SM-finalen i Karlstad, där vinnaren av […]

15 februari 2024 Läs mer

Uttagningstävlingarna till finalen i SM för unga plåtslagare 2024 väcker engagemang 

Uttagningstävlingarna till finalen i ”SM för unga plåtslagare 2024” är över för i år. Liksom tidigare år var många engagerade i den spännande jakten på de sex finalplatserna. I årets uttagningstävlingar deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika gymnasieskolor runt om i hela landet. SM-finalen avgörs under Yrkes-SM i Karlstad den 23-25 april. Årets uppgift som […]

2 februari 2024 Läs mer