Säg hej till våra yrkesambassadörer inom ventilation

21 augusti 2023

Vi jobbar med yrkesambassadörer inom både ventilation- och plåtbranschen som hjälper oss att inspirera och uppmuntra fler ungdomar att välja samma yrke. Här presenterar vi Tobias och Pontus, två grymma ventilationsmontörer som verkligen brinner för sitt jobb.

Tobias Svensson

Ort: Örnsköldsvik
Företag: Teknisk Fastighetsservice
Ålder: 28 år
År i yrket: 5 år
Fritidsintresse: På fritiden kör han helst snöskoter eller renoverar huset (men huset är mest ett måste).

Hur blev du ventilationsmontör?

Det har varit en lite annorlunda väg. På gymnasiet gick jag livsmedelsprogrammet och utbildade mig till bagare. Jag jobbade som bagare alla lov från åk 9 fram till ett år efter gymnasiet. Då tänkte jag att civilingenjör var ett bättre val och gick tekniskt basår i Luleå samt jobbade på Telias kundtjänst under tiden. Därefter studerade jag Industriell miljö- och processteknik, men det kändes inte rätt så jag bytte till civilekonom, men det passade mig inte heller. Då flyttade jag hem till Ö-vik och sökte jobb. Jag fick ett jobb som ventilationsmontör och här har jag nu jobbat i 5 år. Jag trivs väldigt bra.

Vad är det bästa med yrket?

Jag älskar att jobba med tillverkning i verkstaden. Där trivs jag som bäst.

Vilka är dina styrkor som ventilationsmontör?

Jag är otroligt noggrann och använder alltid vattenpass – allt ska vara rakt. Ett snyggt montage betyder mycket. Det är viktigt att börja med att dra rakt, det var det första jag lärde mig. Det är faktiskt en obeskrivligt bra känsla när det ser snyggt ut. Jag är också bra på att tillverka och specialanpassa efter kundens behov.

Hur ser dina framtidsplaner ut inom yrket?

Planerar att jobba vidare som jag gör nu och sedan vill jag vidareutbilda mig för att svetsa med TIG.Ventilationsmontör är en bra grund oavsett vad man vill jobba med inom bygg eller installation.

Varför har du tackat ja till att vara yrkesambassadör?
Jag är ambassadör eftersom vi behöver bli fler ventilationsmontörer!

Pontus Forsström

Ort: Söderköping
Företag: Energikontroll Söderköping
Ålder: 20 år
År i yrket: 1 år som heltidsarbete men flera år som extrajobb
Fritidsintressen: Bilar – mer specifik att mecka med Volvo. Har en S70 med ljudanläggning som är till för show. 

Varför valde du att utbilda dig till ventilationsmontör?

Jag har jobbat på ett ventilationsföretag alla somrar och alla lov sedan jag gick i årskurs 8 . Företaget ville lära upp mig från början. Tack vare företaget och min lärare så fick jag gå en skäddarsydd utbildning på gymnasiet med mycket praktik. Jag visste hela tiden att jag skulle ha heltidsjobb direkt efter gymnasiet. Började faktiskt min anställning måndagen efter studenten.

Vad är det bästa med att vara ventilationsmontör? 
Ingen dag är den andra lik och så finns det god potential att utvecklas. Det är bra att börja som ventilationsmontör så man förstår grunderna, men om man vill kan man sedan vidareutbilda sig till tex besiktningsman (OVK), projektledare, ingenjör eller välja att gå mer mot plåtslagerisidan med tillverkning. 

Vilka är dina främsta styrkor som ventilationsmontör?

Jag är enormt noggrann – jobb ska utföras med millimeterprecision. För så vill jag att hanterverkare som kommer hem till mig ska jobba och så blir jag glad i själen av kanaler som har monterats rakt.

Jag gillar dessutom högt tempo och vill inte sitta stilla för länge. Det var just kombinationen av noggrannhet och att ändå arbeta snabbt som gjorde att jag vann SM för unga ventilationsmontörer 2022.

Framtidsplaner:
Jag vill jobba på ett tag som montör. Om cirka 10 år tänker jag att jag vill starta eget företag. Min pappa har ett fastighetsbolag så vi planerar att samarbeta.

Fler nyheter

Yrkes-SM 2024

Yrkes-SM 2024 gick av stapeln i Karlstad i slutet av april, vilket innebar några riktigt intensiva dagar. Inte nog med att SM-finalerna för unga plåtslagare och ventilationsmontörer skulle avgöras under veckan, det erbjöds även flera roliga och mycket uppskattade aktiviteter för besökarna i våra fina montrar. Tillsammans med våra duktiga ambassadörer fick besökarna möjlighet att testa på både ventilations- […]

21 maj 2024 Läs mer

Sveriges bästa unga plåtslagare och ventilationsmontör har utsetts

Efter en tre dagar lång SM-final i har de två vinnarna i SM för unga plåtslagare samt SM unga ventilationsmontörer 2024 utsetts. Sveriges bästa unga plåtslagare 2024 är Anton Sjöqvist från Finnvedens gymnasium i Värnamo. Hans lugn och förmåga att få till det lilla extra i detaljerna var några av framgångsfaktorerna. För Sverigesunga ventilationsmontörer är det andra gången […]

26 april 2024 Läs mer

Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet enligt hemlig ritning

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Ericson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”. – Var […]

4 mars 2024 Läs mer