Säg hej till våra yrkesambassadörer inom ventilation

21 augusti 2023

Vi jobbar med yrkesambassadörer inom både ventilation- och plåtbranschen som hjälper oss att inspirera och uppmuntra fler ungdomar att välja samma yrke. Här presenterar vi Tobias och Pontus, två grymma ventilationsmontörer som verkligen brinner för sitt jobb.

Tobias Svensson

Ort: Örnsköldsvik
Företag: Teknisk Fastighetsservice
Ålder: 28 år
År i yrket: 5 år
Fritidsintresse: På fritiden kör han helst snöskoter eller renoverar huset (men huset är mest ett måste).

Hur blev du ventilationsmontör?

Det har varit en lite annorlunda väg. På gymnasiet gick jag livsmedelsprogrammet och utbildade mig till bagare. Jag jobbade som bagare alla lov från åk 9 fram till ett år efter gymnasiet. Då tänkte jag att civilingenjör var ett bättre val och gick tekniskt basår i Luleå samt jobbade på Telias kundtjänst under tiden. Därefter studerade jag Industriell miljö- och processteknik, men det kändes inte rätt så jag bytte till civilekonom, men det passade mig inte heller. Då flyttade jag hem till Ö-vik och sökte jobb. Jag fick ett jobb som ventilationsmontör och här har jag nu jobbat i 5 år. Jag trivs väldigt bra.

Vad är det bästa med yrket?

Jag älskar att jobba med tillverkning i verkstaden. Där trivs jag som bäst.

Vilka är dina styrkor som ventilationsmontör?

Jag är otroligt noggrann och använder alltid vattenpass – allt ska vara rakt. Ett snyggt montage betyder mycket. Det är viktigt att börja med att dra rakt, det var det första jag lärde mig. Det är faktiskt en obeskrivligt bra känsla när det ser snyggt ut. Jag är också bra på att tillverka och specialanpassa efter kundens behov.

Hur ser dina framtidsplaner ut inom yrket?

Planerar att jobba vidare som jag gör nu och sedan vill jag vidareutbilda mig för att svetsa med TIG.Ventilationsmontör är en bra grund oavsett vad man vill jobba med inom bygg eller installation.

Varför har du tackat ja till att vara yrkesambassadör?
Jag är ambassadör eftersom vi behöver bli fler ventilationsmontörer!

Pontus Forsström

Ort: Söderköping
Företag: Energikontroll Söderköping
Ålder: 20 år
År i yrket: 1 år som heltidsarbete men flera år som extrajobb
Fritidsintressen: Bilar – mer specifik att mecka med Volvo. Har en S70 med ljudanläggning som är till för show. 

Varför valde du att utbilda dig till ventilationsmontör?

Jag har jobbat på ett ventilationsföretag alla somrar och alla lov sedan jag gick i årskurs 8 . Företaget ville lära upp mig från början. Tack vare företaget och min lärare så fick jag gå en skäddarsydd utbildning på gymnasiet med mycket praktik. Jag visste hela tiden att jag skulle ha heltidsjobb direkt efter gymnasiet. Började faktiskt min anställning måndagen efter studenten.

Vad är det bästa med att vara ventilationsmontör? 
Ingen dag är den andra lik och så finns det god potential att utvecklas. Det är bra att börja som ventilationsmontör så man förstår grunderna, men om man vill kan man sedan vidareutbilda sig till tex besiktningsman (OVK), projektledare, ingenjör eller välja att gå mer mot plåtslagerisidan med tillverkning. 

Vilka är dina främsta styrkor som ventilationsmontör?

Jag är enormt noggrann – jobb ska utföras med millimeterprecision. För så vill jag att hanterverkare som kommer hem till mig ska jobba och så blir jag glad i själen av kanaler som har monterats rakt.

Jag gillar dessutom högt tempo och vill inte sitta stilla för länge. Det var just kombinationen av noggrannhet och att ändå arbeta snabbt som gjorde att jag vann SM för unga ventilationsmontörer 2022.

Framtidsplaner:
Jag vill jobba på ett tag som montör. Om cirka 10 år tänker jag att jag vill starta eget företag. Min pappa har ett fastighetsbolag så vi planerar att samarbeta.

Fler nyheter

Yrkesambassadörer stakar ut branschens framtid!

Den 14 september samlades sju unga, engagerade yrkesambassadörer i Stockholm med syftet att utveckla ambassadörsskapet. Flera av dem har medverkat under året som gått och exempelvis besökt skolor, medverkat i filmer och figurerat i sociala medier, medan ett par just har fått sina nya roller. – Det här är ett riktigt bra gäng. De är […]

22 september 2023 Läs mer

Vi är nominerade!

Vi är så glada över att YouTube-kanalen ”Var fick du luft ifrån?” är nominerad till Publishingpriset 2023! Det gäller specifikt avsnittet ”Kan man krypa i ventilationer som på film?”. I serien, vars syfte är att locka fler ungdomar till ventilationsyrket, undersöker youtubern Manfred Erlandsson luftens och ventilationens betydelse för vår överlevnad, hälsa och prestation.  Publishingpriset […]

6 september 2023 Läs mer

EPA-dunklåten ”Bra drag” ska locka unga att bli ventilationsmontörer

Första säsongen av Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?”, avslutades i början av sommaren i storartad stil med specialskrivna EPA-dunklåten Bra Drag. Sista avsnittet visar låtens tillkomst och lanseras självklart med tillhörande musikvideo. Serien är ett samarbete mellan Plåt & Ventbyrån och Youtubern Manfred Erlandsson med uppdraget att väcka ungdomars intresse för yrket ventilationsmontör. Under våren […]

15 augusti 2023 Läs mer