Yrkesambassadörer stakar ut branschens framtid!

22 september 2023

Den 14 september samlades sju unga, engagerade yrkesambassadörer i Stockholm med syftet att utveckla ambassadörsskapet. Flera av dem har medverkat under året som gått och exempelvis besökt skolor, medverkat i filmer och figurerat i sociala medier, medan ett par just har fått sina nya roller.

– Det här är ett riktigt bra gäng. De är både yrkesskickliga och engagerade personer med en stor vilja att marknadsföra branschen och våra yrken, säger Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån.

Under dagen utbyttes erfarenheter från olika sammanhang där de har representerat branschen. Allt från skolbesök, medverkan under Yrkes-SM, möten hos arbetsförmedlingen, inspelning av Youtubeklipp, medverkan på discord (en chatfunktion som många ungdomar använder i samband med gaming) och instagram med mera. Det poppade upp flera nya idéer och tankar kring hur vi kan väcka intresse för våra yrken hos fler ungdomar och framtida aktiviteter planerades. Det blev en riktigt rolig dag tillsammans, men framför allt stärkte och inspirerade ambassadörerna varandra till att våga mer.

– Det är viktigt att ambassadörsskapet också ger något tillbaka till både ungdomarna och deras arbetsgivare och det vi ser är att de skapar ett eget nätverk med kontakter och resurser över hela landet. En stor tillgång för deras fortsatta arbetsliv och branschen, konstaterar Kaveh.

Tillsammans representerar yrkesambassadörerna större delen av Sverige, både killar och tjejer från båda yrken samt olika åldrar, utbildningsvägar och erfarenheter. Dessutom är ambassadörerna själva bevis på att ambassadörskapet fungerar. 

En utav de senast anslutna ambassadörerna är Stephanie, som snart är färdigutbildad ventilationsmontör – ett yrke hon hittade tack vare en film med en tidigare kvinnlig ambassadör. Även Elisia är nytillkommen, även om hon redan varit med i olika kommunikationsnedslag – bland annat var hon med i en film om branschskolan man hittar på Youtube. Hon är precis färdigutbildad på gymnasienivå och har redan en anställning efter utbildningen.

Under hösten kommer samtliga ambassadörer att presenteras tydligare på Plåt & Ventbyråns hemsida och det kommer framför vara möjligt att boka in dem för olika aktiviteter.

Aktuella ambassadörer:
Pontus Forsström, Söderköping
Tobias Svensson, Örsköldsvik
Stefhanie Lindblad, Skurup
Anton Lindvall, Uppsala
Thea Nylén, Härnösand 
Elisia Wendel, Norrköping
Jenny Landberg, Norrköping
Hadi Khasteh, Uppsala

Fler nyheter

Vi är nominerade!

Vi är så glada över att YouTube-kanalen ”Var fick du luft ifrån?” är nominerad till Publishingpriset 2023! Det gäller specifikt avsnittet ”Kan man krypa i ventilationer som på film?”. I serien, vars syfte är att locka fler ungdomar till ventilationsyrket, undersöker youtubern Manfred Erlandsson luftens och ventilationens betydelse för vår överlevnad, hälsa och prestation.  Publishingpriset […]

6 september 2023 Läs mer

Säg hej till våra yrkesambassadörer inom ventilation

Vi jobbar med yrkesambassadörer inom både ventilation- och plåtbranschen som hjälper oss att inspirera och uppmuntra fler ungdomar att välja samma yrke. Här presenterar vi Tobias och Pontus, två grymma ventilationsmontörer som verkligen brinner för sitt jobb. Tobias Svensson Ort: ÖrnsköldsvikFöretag: Teknisk FastighetsserviceÅlder: 28 årÅr i yrket: 5 årFritidsintresse: På fritiden kör han helst snöskoter […]

21 augusti 2023 Läs mer

EPA-dunklåten ”Bra drag” ska locka unga att bli ventilationsmontörer

Första säsongen av Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?”, avslutades i början av sommaren i storartad stil med specialskrivna EPA-dunklåten Bra Drag. Sista avsnittet visar låtens tillkomst och lanseras självklart med tillhörande musikvideo. Serien är ett samarbete mellan Plåt & Ventbyrån och Youtubern Manfred Erlandsson med uppdraget att väcka ungdomars intresse för yrket ventilationsmontör. Under våren […]

15 augusti 2023 Läs mer