Yrkesambassadörer stakar ut branschens framtid!

22 september 2023

Den 14 september samlades sju unga, engagerade yrkesambassadörer i Stockholm med syftet att utveckla ambassadörsskapet. Flera av dem har medverkat under året som gått och exempelvis besökt skolor, medverkat i filmer och figurerat i sociala medier, medan ett par just har fått sina nya roller.

– Det här är ett riktigt bra gäng. De är både yrkesskickliga och engagerade personer med en stor vilja att marknadsföra branschen och våra yrken, säger Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån.

Under dagen utbyttes erfarenheter från olika sammanhang där de har representerat branschen. Allt från skolbesök, medverkan under Yrkes-SM, möten hos arbetsförmedlingen, inspelning av Youtubeklipp, medverkan på discord (en chatfunktion som många ungdomar använder i samband med gaming) och instagram med mera. Det poppade upp flera nya idéer och tankar kring hur vi kan väcka intresse för våra yrken hos fler ungdomar och framtida aktiviteter planerades. Det blev en riktigt rolig dag tillsammans, men framför allt stärkte och inspirerade ambassadörerna varandra till att våga mer.

– Det är viktigt att ambassadörsskapet också ger något tillbaka till både ungdomarna och deras arbetsgivare och det vi ser är att de skapar ett eget nätverk med kontakter och resurser över hela landet. En stor tillgång för deras fortsatta arbetsliv och branschen, konstaterar Kaveh.

Tillsammans representerar yrkesambassadörerna större delen av Sverige, både killar och tjejer från båda yrken samt olika åldrar, utbildningsvägar och erfarenheter. Dessutom är ambassadörerna själva bevis på att ambassadörskapet fungerar. 

En utav de senast anslutna ambassadörerna är Stephanie, som snart är färdigutbildad ventilationsmontör – ett yrke hon hittade tack vare en film med en tidigare kvinnlig ambassadör. Även Elisia är nytillkommen, även om hon redan varit med i olika kommunikationsnedslag – bland annat var hon med i en film om branschskolan man hittar på Youtube. Hon är precis färdigutbildad på gymnasienivå och har redan en anställning efter utbildningen.

Under hösten kommer samtliga ambassadörer att presenteras tydligare på Plåt & Ventbyråns hemsida och det kommer framför vara möjligt att boka in dem för olika aktiviteter.

Aktuella ambassadörer:
Pontus Forsström, Söderköping
Tobias Svensson, Örsköldsvik
Stefhanie Lindblad, Skurup
Anton Lindvall, Uppsala
Thea Nylén, Härnösand 
Elisia Wendel, Norrköping
Jenny Landberg, Norrköping
Hadi Khasteh, Uppsala

Fler nyheter

Yrkes-SM 2024

Yrkes-SM 2024 gick av stapeln i Karlstad i slutet av april, vilket innebar några riktigt intensiva dagar. Inte nog med att SM-finalerna för unga plåtslagare och ventilationsmontörer skulle avgöras under veckan, det erbjöds även flera roliga och mycket uppskattade aktiviteter för besökarna i våra fina montrar. Tillsammans med våra duktiga ambassadörer fick besökarna möjlighet att testa på både ventilations- […]

21 maj 2024 Läs mer

Sveriges bästa unga plåtslagare och ventilationsmontör har utsetts

Efter en tre dagar lång SM-final i har de två vinnarna i SM för unga plåtslagare samt SM unga ventilationsmontörer 2024 utsetts. Sveriges bästa unga plåtslagare 2024 är Anton Sjöqvist från Finnvedens gymnasium i Värnamo. Hans lugn och förmåga att få till det lilla extra i detaljerna var några av framgångsfaktorerna. För Sverigesunga ventilationsmontörer är det andra gången […]

26 april 2024 Läs mer

Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet enligt hemlig ritning

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Ericson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”. – Var […]

4 mars 2024 Läs mer