Uttagningstävlingarna till finalen i SM för unga plåtslagare 2024 väcker engagemang 

2 februari 2024

Uttagningstävlingarna till finalen i ”SM för unga plåtslagare 2024” är över för i år. Liksom tidigare år var många engagerade i den spännande jakten på de sex finalplatserna. I årets uttagningstävlingar deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika gymnasieskolor runt om i hela landet. SM-finalen avgörs under Yrkes-SM i Karlstad den 23-25 april.

Årets uppgift som de unga plåtslagarna ställdes inför var att konstruera en marschallhållare i plåt utefter en tilldelad ritning. Det svåra med marschallhållaren var att få till vinklarna i de två koniska rören som ska falsas ihop. Marschallhållaren skulle dessutom ha tre öppningar samt förses med en bottenplatta. Uppgiften krävde både noggrannhet och försiktighet för att inte skada plåten. 

– Årets uttagningstävlingar har gått väldigt smidigt och tävlingsuppgiften verkar ha utmanat eleverna på en bra nivå. Nu ser vi fram emot att se vilka sex elever som tar sig vidare till finalen, säger Magnus Karlqvist, lärare på Plåt & Ventbyråns branschskola och tävlingsledare under SM. 

Alla 20 skolor har nu skickat var sitt vinnande bidrag. Under de kommande veckorna samlas en branschjury för att granska bidragen och utse sex finalister.

– Det är så roligt att se vilket engagemang ”SM för unga plåtslagare” medför år efter år, både från elever som vill delta och från yrkeslärarna som peppar och stöttar genom hela resan, från förberedelser och uttagningstävlingar till finaldagarna, säger Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån. 

Några nedslag i media från uttagningstävlingarna:

Unga plåtslagare i Karlstad hoppas på final i Yrkes-SM: ”En utmaning” – SVT Nyheter Värmland

Erik känner sig redan som vinnare – Hudiksvalls tidning

Svenska mästare i plåtslagning ska koras: ”Mycket på spel” – P4 Uppland

Elias Thomsson är Karlskronas hopp i SM för unga plåtslagare – Sydöstran

18-åringar med guld och säkra jobb i sikte – Elias kan bli bäst i Sverige – Blekinge Läns Tidning

Elever tävlar om plats på Plåt-SM – Sörmlandsbygden

Fler nyheter

Yrkes-SM 2024

Yrkes-SM 2024 gick av stapeln i Karlstad i slutet av april, vilket innebar några riktigt intensiva dagar. Inte nog med att SM-finalerna för unga plåtslagare och ventilationsmontörer skulle avgöras under veckan, det erbjöds även flera roliga och mycket uppskattade aktiviteter för besökarna i våra fina montrar. Tillsammans med våra duktiga ambassadörer fick besökarna möjlighet att testa på både ventilations- […]

21 maj 2024 Läs mer

Sveriges bästa unga plåtslagare och ventilationsmontör har utsetts

Efter en tre dagar lång SM-final i har de två vinnarna i SM för unga plåtslagare samt SM unga ventilationsmontörer 2024 utsetts. Sveriges bästa unga plåtslagare 2024 är Anton Sjöqvist från Finnvedens gymnasium i Värnamo. Hans lugn och förmåga att få till det lilla extra i detaljerna var några av framgångsfaktorerna. För Sverigesunga ventilationsmontörer är det andra gången […]

26 april 2024 Läs mer

Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet enligt hemlig ritning

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Ericson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”. – Var […]

4 mars 2024 Läs mer