Uttagningstävlingarna till finalen i SM för unga plåtslagare 2024 väcker engagemang 

2 februari 2024

Uttagningstävlingarna till finalen i ”SM för unga plåtslagare 2024” är över för i år. Liksom tidigare år var många engagerade i den spännande jakten på de sex finalplatserna. I årets uttagningstävlingar deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika gymnasieskolor runt om i hela landet. SM-finalen avgörs under Yrkes-SM i Karlstad den 23-25 april.

Årets uppgift som de unga plåtslagarna ställdes inför var att konstruera en marschallhållare i plåt utefter en tilldelad ritning. Det svåra med marschallhållaren var att få till vinklarna i de två koniska rören som ska falsas ihop. Marschallhållaren skulle dessutom ha tre öppningar samt förses med en bottenplatta. Uppgiften krävde både noggrannhet och försiktighet för att inte skada plåten. 

– Årets uttagningstävlingar har gått väldigt smidigt och tävlingsuppgiften verkar ha utmanat eleverna på en bra nivå. Nu ser vi fram emot att se vilka sex elever som tar sig vidare till finalen, säger Magnus Karlqvist, lärare på Plåt & Ventbyråns branschskola och tävlingsledare under SM. 

Alla 20 skolor har nu skickat var sitt vinnande bidrag. Under de kommande veckorna samlas en branschjury för att granska bidragen och utse sex finalister.

– Det är så roligt att se vilket engagemang ”SM för unga plåtslagare” medför år efter år, både från elever som vill delta och från yrkeslärarna som peppar och stöttar genom hela resan, från förberedelser och uttagningstävlingar till finaldagarna, säger Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån. 

Några nedslag i media från uttagningstävlingarna:

Unga plåtslagare i Karlstad hoppas på final i Yrkes-SM: ”En utmaning” – SVT Nyheter Värmland

Erik känner sig redan som vinnare – Hudiksvalls tidning

Svenska mästare i plåtslagning ska koras: ”Mycket på spel” – P4 Uppland

Elias Thomsson är Karlskronas hopp i SM för unga plåtslagare – Sydöstran

18-åringar med guld och säkra jobb i sikte – Elias kan bli bäst i Sverige – Blekinge Läns Tidning

Elever tävlar om plats på Plåt-SM – Sörmlandsbygden

Fler nyheter

Här är 2024 års finalister i ”SM för unga plåtslagare”

Finalen i SM för unga plåtslagare närmar sig med stormsteg. I uttagningstävlingarna deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika skolor runtom i Sverige och nu står det klart vilka de sex finalisterna är. I år kommer finalisterna från Göteborg, Karlskrona, Luleå, Uppsala, Visby respektive Värnamo. I april möts de i SM-finalen i Karlstad, där vinnaren av […]

15 februari 2024 Läs mer

Vi söker en yrkeslärare till Plåt & Ventbyråns Branschskola

På Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm blir du en del av ett mycket kompetent och engagerat utbildningsteam. Ni ansvarar för grund- och kompletteringsutbildningar av byggnadsplåtslagare och ventilationsmontörer samt medverkar till att utveckla branschen mot ny teknik. Vi erbjuder:– ett fritt och omväxlande arbete– heltidstjänst– härliga utbildningslokaler med mångsidig maskinpark– delaktighet i att vidareutveckla skolans metodik […]

14 december 2023 Läs mer

Premiär för Plåt & Ventbutiken

Det ska såklart synas när någon har valt att utbilda sig till plåtslagare eller ventilationsmontör. Därför lanserar vi nu två produktserier; en för plåtslagare och en för ventilationsmontörer, bestående av flera olika profilprodukter. Produkterna är noga genomtänkta och framtagna för att de ska kunna användas under både utbildningen och i yrket, till exempel vattenflaska med […]

5 december 2023 Läs mer