Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet enligt hemlig ritning

4 mars 2024

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Ericson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”.
– Var noggranna, varje millimeter räknas, är den föregående vinnarens tips till de unga talangerna.

SM för unga ventilationsmontörer är en tävling som instiftades år 2022 av Plåt & Ventbyrån och som återkommer vartannat år. Syftet är att uppmuntra unga i branschen och visa att ventilationsmontör är ett framtidsyrke att räkna med. Samtidigt får den relativt nya gymnasieinriktningen Ventilation, som finns på VVS- och Fastighetsprogrammet, en chans att glänsa i strålkastarljuset.

Nu offentliggörs de tre finalisterna i SM för unga ventilationsmontörer 2024, vilka kommer att tävla mot varandra den 23-25 april under Yrkes-SM i Karlstad.

Finalisterna i SM för unga ventilationsmontörer 2024 är:
Albin Eriksson
, 19 år, Uddevalla Gymnasieskola i Uddevalla
Rohullah Rajabi, 20 år, ventilationsmontör på Klimatentreprenad Värmland
Hobbe Ericson, 18 år, Jämtlands Gymnasium i Östersund

Intervjuer med varje finalist finns att läsa på yrkeventmontor.se.

– Kriterierna för att kvala in till tävlingen har varit på en hög nivå, med mycket fokus mot montering för att passa framtidens ventilationsarbeten. Alla sökande har fått göra samma uttagningsprov, och där har Rohullah, Albin och Hobbe verkligen briljerat och visat en extra god yrkesskicklighet. Det ska bli riktigt spännande att se hur det går för dem i SM, då tävlingsuppgiften blir ännu mer komplex, säger Magnus Karlqvist, tävlingsledare SM samt yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola.

Tävlingsuppgiften kräver styckning och montering
Ventilationsmontörernas uppgift under SM består till en viss del av förarbete inför montering. Detta innebär styckning, mängdning och beställning av materiel enligt en särskilt framtagen tävlingsritning. Även själva monteringen sker enligt ritning, men precis som det kan vara i ett kundprojekt så kommer det att ske förändringar under tävlingen, vilket de tävlande måste hantera och utföra.

Tips inför slutspurten i SM från Pontus Forsström, vinnare år 2022 
Endast en av de unga talangerna kan landa högst upp på prispallen, något som Pontus Forsström lyckades med år 2022 då han var 19 år. Idag arbetar han som ventilationsmontör samt ventilations- och värmepumpstekniker. Parallellt har han en roll som yrkesambassadör, vilket innebär att han lyfter yrket ventilationsmontör och vikten av en skräddarsydd utbildning.

– Till årets finalister är mitt bästa tips att vara noggrann, varje millimeter räknas! En SM-tävling inom ventilation är mycket viktig, framförallt för att framhäva yrket i sig, men också för att ge ungdomar en chans att visa vad de går för. Att ha vunnit SM är som ett kvitto på att jag är duktig på mitt jobb, vilket betyder oerhört mycket. Det är även kul att ha det på sitt CV, säger Pontus Forsström, vinnare av titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör” år 2022.

SM-finalen pågår den 23 – 25 april. Vinnaren av ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024” tillkännages i samband med prisutdelningen torsdagen den 25 april, efter klockan 16.30.

Fler nyheter

Här är 2024 års finalister i ”SM för unga plåtslagare”

Finalen i SM för unga plåtslagare närmar sig med stormsteg. I uttagningstävlingarna deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika skolor runtom i Sverige och nu står det klart vilka de sex finalisterna är. I år kommer finalisterna från Göteborg, Karlskrona, Luleå, Uppsala, Visby respektive Värnamo. I april möts de i SM-finalen i Karlstad, där vinnaren av […]

15 februari 2024 Läs mer

Uttagningstävlingarna till finalen i SM för unga plåtslagare 2024 väcker engagemang 

Uttagningstävlingarna till finalen i ”SM för unga plåtslagare 2024” är över för i år. Liksom tidigare år var många engagerade i den spännande jakten på de sex finalplatserna. I årets uttagningstävlingar deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika gymnasieskolor runt om i hela landet. SM-finalen avgörs under Yrkes-SM i Karlstad den 23-25 april. Årets uppgift som […]

2 februari 2024 Läs mer

Vi söker en yrkeslärare till Plåt & Ventbyråns Branschskola

På Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm blir du en del av ett mycket kompetent och engagerat utbildningsteam. Ni ansvarar för grund- och kompletteringsutbildningar av byggnadsplåtslagare och ventilationsmontörer samt medverkar till att utveckla branschen mot ny teknik. Vi erbjuder:– ett fritt och omväxlande arbete– heltidstjänst– härliga utbildningslokaler med mångsidig maskinpark– delaktighet i att vidareutveckla skolans metodik […]

14 december 2023 Läs mer