Sveriges bästa unga plåtslagare och ventilationsmontör har utsetts

26 april 2024

Efter en tre dagar lång SM-final i har de två vinnarna i SM för unga plåtslagare samt SM unga ventilationsmontörer 2024 utsetts. Sveriges bästa unga plåtslagare 2024 är Anton Sjöqvist från Finnvedens gymnasium i Värnamo. Hans lugn och förmåga att få till det lilla extra i detaljerna var några av framgångsfaktorerna. För Sverigesunga ventilationsmontörer är det andra gången de fått chansen att göra upp i en SM-final. Rohullah Rajabi från Karlstad var snabbast och hade hög ritningsförståelse i den nervkittlande tävlingen, vilket ledde till en guldmedalj.

Efter att plåtslagarjuryn hade bedömt kvaliteten på de tävlandes bidrag utifrån kundbemötande, måttnoggrannhet, teknik, funktion, estetik och tidsåtgång, stod tre unga plåtslagare på prispallen.

Medaljörerna i SM för unga plåtslagare 2024: 1:a Anton Sjöqvist, Värnamo (mitten) 2:a Fredrik Wikström, Luleå (t.v.) 3:a Anton Gottberg, Göteborg (t.h.)

Årets vinnare och guldmedaljör är Anton Sjöqvist, 19 år, från Finnvedens gymnasium i Värnamo. Juryns motivering:

”Förstapris i byggnadsplåtslageri går till en person som i hård konkurrens visat på såväl goda tävlingsnerver som på stor hantverksskicklighet. Personen har haft förmågan att lägga ner den tid som krävs för att få till det lilla extra i detaljerna i arbetet, även under den tidspress som ett tävlingsmoment innebär.”

– Det känns bra att ha vunnit. Min strategi var att ta det lugnt, ta det i mitt eget tempo och inte fokusera på vad de andra gjorde, säger Anton Sjöqvist. 

Medaljörerna i SM för unga plåtslagare 2024:
Guld: Anton Sjöqvist
, 19 år, Finnvedens gymnasium i Värnamo
Silver: Fredrik Wikström, 18 år, Luleå gymnasieskola i Luleå
Brons: Anton Gottberg, 18 år, Bräckegymnasiet i Göteborg

Läs mer om den spännande finalen på platslagare.nu.

Medaljörerna i SM unga ventilationsmontörer 2024: 1:a Rohullah Rajabi, Karlstad (mitten) 2:a Hobbe Ericson, Östersund (t.v.) 3:a Albin Eriksson, Uddevalla (t.h.)

Ventilationsjuryn imponerades av Rohullahs målmedvetenhet och förmåga att arbeta under press. Själv var han mycket glad över vinsten och nöjd med sin planering.

– Det känns bra, det är kul att vara bäst i Sverige. Min strategi var att försöka vara så noggrann som möjligt och jag tänkte att varje millimeter räknas. Till exempel monterade jag så rakt som möjligt, allt skulle vara rätt. Första dagen var jag väldigt nervös och trodde inte att det skulle gå bra, men sen släppte det. Tävlingen kändes bra, men det var lite pressande att det var så många som tittade på. Nu kommer jag jobba i ett par år, sen vill jag testa att vara projektledare, säger Rohullah Rajabi. 

Medaljörerna i ”SM unga ventilationsmontörer 2024” är:
Guld: Rohullah Rajabi, 20 år, Nobelgymnasiet i Karlstad
Silver: Hobbe Ericson, 18 år, Jämtlands Gymnasium i Östersund
Brons: Albin Eriksson, 19 år, Östrabo Yrkesgymnasium i Uddevalla

Läs mer om ventilationsmontörernas final på yrkeventmontor.se.

Fler nyheter

Yrkes-SM 2024

Yrkes-SM 2024 gick av stapeln i Karlstad i slutet av april, vilket innebar några riktigt intensiva dagar. Inte nog med att SM-finalerna för unga plåtslagare och ventilationsmontörer skulle avgöras under veckan, det erbjöds även flera roliga och mycket uppskattade aktiviteter för besökarna i våra fina montrar. Tillsammans med våra duktiga ambassadörer fick besökarna möjlighet att testa på både ventilations- […]

21 maj 2024 Läs mer

Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet enligt hemlig ritning

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Ericson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”. – Var […]

4 mars 2024 Läs mer

Här är 2024 års finalister i ”SM för unga plåtslagare”

Finalen i SM för unga plåtslagare närmar sig med stormsteg. I uttagningstävlingarna deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika skolor runtom i Sverige och nu står det klart vilka de sex finalisterna är. I år kommer finalisterna från Göteborg, Karlskrona, Luleå, Uppsala, Visby respektive Värnamo. I april möts de i SM-finalen i Karlstad, där vinnaren av […]

15 februari 2024 Läs mer