Pilotprojekt på Komvux, med lärlingsutbildning inom ventilation
9 december 2024
Kan en lärlingsutbildning inom Komvux förse ventilationsbranschen med den kompetens som efterfrågas? På flera orter ska utbildningsvägen nu testköras och enligt Henrik Ekgren på Dalab i Borlänge kan det här generera studiemotiverade lärlingar.
Ventilationsbranschen har en pågående utmaning gällande att hitta arbetskraft med relevant kompetens. Det finns endast några få utbildningsvägar, men en ny variant är lärlingsutbildning inom Komvux. Utbildningen baserad på det tidigare framtagna yrkespaketet för ventilation.
Nationella yrkespaket tas vanligtvis fram av Skolverket i samverkan med branschen. Lärlingsutbildningen via Komvux bygger på ”Yrkespaket Ventilationsmontering” som innehåller 700 gymnasiepoäng. Det innebär cirka 35 veckors utbildning varav 70% är arbetsplatsförlagt lärande, alltså tid som lärling på ett företag.
Helena Örnliden, utbildningsrådgivare i ventilation på Plåt & Ventbyrån, för just nu intensiva samtal med företag, skolor och Komvux på några olika orter, med målet att starta upp lärlingsutbildningar via Komvux. Eklunds Plåt & Vent i Visby var först ut med att ta emot en ”vuxlärling” som dessutom redan har fått en anställning. Pilotverksamhet med lärlingsutbildning inom Komvux planeras även i Borlänge. I Arboga, Kungsör, Köping och Karlstad har samtal inletts med både Komvux och företag angående att erbjuda utbildningen.
– Anledningen till att dessa regioner är först ut är att det finns drivna företag som medverkar och erbjuder APL-platser, berättar Helena.

Satsningen på vuxna kompletterar gymnasieskolan, dock är den största utmaningen densamma – att hitta engagerade företag som kan ta sig an en lärling. Henrik Ekgren, vd för Dalab i Borlänge vill allra helst se ventilation som inriktning på en gymnasieskola i Borlänge. Men i brist på detta, är han nu optimistisk inför försöket med lärlingsutbildning inom Komvux. Med stort engagemang tar han redan emot lärlingar och nu lutar det även åt att en av hans medarbetare får hoppa in som lärare.
– Jag är över lag väldigt intresserad av utbildningsfrågor och har kontaktat andra ventilationsföretag i regionen för att uppmuntra till engagemang och att ta emot lärlingar. Jag har fått positiv respons från flera, men det är inte alla som förstår att det här hänger på oss. Ingen annan kan lösa rekryteringsfrågan åt oss, förklarar Henrik.
Henriks önskescenario för Dalarna under 2025 är 15 blivande ventilationsmontörer i lärlingsutbildning inom Komvux, vilka fördelas på flera olika företag.
– Vi behöver en kompetenshöjning i hela branschen. Fördelen med vuxna kan vara att de har ansträngt sig för att få göra en yrkesväxling och antagligen också behöver studiemedel för att kunna genomföra utbildningen. Vi vill ju ha studiemotiverade elever, säger Henrik.
Idag finns det knappt 15 gymnasieskolor runt om i Sverige som erbjuder inriktningen Ventilation. För att täcka behovet behövs det därför nya initiativ och kompletterande utbildningsvägar.
– Det finns få vägar in till yrket. Om man bortser från traditionell företagslärling, förutsätter det att man antingen är 15 år och ska börja gymnasiet eller är arbetslös. Så det är kul att branschen nu testar något nytt för vuxna som är intresserade av att byta yrke, säger Helena Örnliden.
Fakta: Yrkespaket Ventilationsmontering
Antal gymnasiepoäng: 700 poäng
Utbildningstid: Cirka 35 veckor, varav 70% av tiden är arbetsplatsförlagt lärande. 6 veckors utbildning genomförs Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm.
Efter utbildning: Efter avklarad utbildning gäller detsamma som för gymnasielever – en lärlingsanställning vilken kan leda till ett yrkesbevis efter avklarat yrkesprov.
Fler nyheter
Hubben – nu med tydliga lönenivåer
Hubben baseras på det tidigare lärlingshanteringssystemet KUB och lanserades i slutet på förra året. Vidareutvecklingen pågår för fullt och senaste uppdateringen gäller lönenivåer. – Vi har märkt att både företagen och lärlingarna har haft svårt att hålla reda på var i lönetrappan som lärlingarna befinner sig. Lönen ska följa kollektivavtalets olika steg, vilka baseras på […]
Amelie von Zweigbergk ska fylla utbildningsplatserna och göra Plåt & Ventbyrån till ett europeiskt föredöme
Plåt & Ventbyråns nya vd Amelie von Zweigbergk tillträdde den 1 mars i år och hon kastade sig bland annat rakt in i kampen för att bevara gymnasiala plåtutbildningar. Hon menar själv att hon har fått ett drömjobb där hon kan kombinera sina erfarenheter inom politiken, yrkesutbildningar och branschorganisationer – med sin passion för kreativt […]
Finalisterna i ”SM för unga plåtslagare 2025” är utsedda
Finalen i SM för unga plåtslagare står runt knuten. Av ursprungligen 125 tävlande plåtslagarelever från 28 olika skolor runtom i Sverige, har nu sex finalister utsetts. I år kommer de från skolor i Götene, Mora, Nödinge, Uppsala, Visby och Värnamo. Den 2–3 april möts de i SM-finalen i Katrineholm för att tävla i yrkesskicklighet, med […]