Yrkes-SM 2024

21 maj 2024

Yrkes-SM 2024 gick av stapeln i Karlstad i slutet av april, vilket innebar några riktigt intensiva dagar. Inte nog med att SM-finalerna för unga plåtslagare och ventilationsmontörer skulle avgöras under veckan, det erbjöds även flera roliga och mycket uppskattade aktiviteter för besökarna i våra fina montrar. Tillsammans med våra duktiga ambassadörer fick besökarna möjlighet att testa på både ventilations- och plåtslagaryrket.

Med hjälp av VR och arbetsstationer fick man uppleva hur en plåtslagares arbetsdag kan se ut, alltifrån förberedelse i verkstaden till montering uppe på ett hustak.

Manfred Erlandsson och Bea Reiman var på plats och var fantastiska värdar för Var fick du luft ifrån Gameshow, där man testades i allmänbildning och i sin kunskap om ventilation. Har man sett Var fick du luft ifrån? på Youtube var quizet ganska enkelt! Självklart fick alla nyfikna även prova på att montera kanaler.

SM för unga plåtslagare 2024

Anton Sjöqvist jobbar på med sitt finalbidrag som sedan ledde till vinst! Läs mer om Antons vinst här.

Lovisa Andersson och Elias Thomsson jobbar på för fullt.

De spännande tävlingarna lockade en hel del publik.

Plåtdomarna gick noggrant igenom varje bidrag.

Prisutdelningen sköttes av våra plåtambassadörer.

SM unga ventilationsmontörer 2024

Rohullah Rajabi jobbade koncentrerat, noggrant och snabbt. Han blev till och med klar redan näst sista dagen och kunde ta det lite lugnare på torsdagen. Han tog dessutom hem guldmedaljen. Läs mer om Rohullahs vinst här.

Varje millimeter räknas.

Tommy Mejsäter var tävlingsledare för SM unga ventilationsmontörer. Duktiga Albin Eriksson kom på en tredje plats!

John Gauffin, vd på Lindab, ledde prisutdelningen. Här vinnaritnervju med Rohullah Rajabi.

Var fick du luft ifrån Gameshow

Bea Reiman (Beas liv) gjorde ett fantasiskt jobb som värd för Var fick du luft ifrån Gameshow!

Manfred Erlandsson var såklart också på plats!

I Var fick du luft ifrån Gameshow testades elevernas ventilationskunskaper.

Bli plåtslagare i VR

VR-spelet var populärt! Här fick ungdomarna testa på att jobba i plåtverkstaden och lägga ett plåttak.

Ungdomarna fattade snabbt vad som gällde och klarade spelet som en dans. Rekordet blev 1 minut och 37 sekunder!

Prova på ventilation

Här kunde man utmana varandra eller ventilationsambassadörerna Tobias och Pontus i att montera ventilationsrör. Pontus förblev obesegrad, även när han bara fick använda en hand.

Prova på plåt

Plåtambassadören Hadi vann SM för unga plåtslagare 2021. Här visar han hur man använder verktygen för att klippa till och böja plåt.

Handledare Peter Lundqvist tog plåtarbetet till en lite högre nivå och visade hur man kan göra en snygg korg!

Foto: Jeanette Dahlström

Fler nyheter

Sveriges bästa unga plåtslagare och ventilationsmontör har utsetts

Efter en tre dagar lång SM-final i har de två vinnarna i SM för unga plåtslagare samt SM unga ventilationsmontörer 2024 utsetts. Sveriges bästa unga plåtslagare 2024 är Anton Sjöqvist från Finnvedens gymnasium i Värnamo. Hans lugn och förmåga att få till det lilla extra i detaljerna var några av framgångsfaktorerna. För Sverigesunga ventilationsmontörer är det andra gången […]

26 april 2024 Läs mer

Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet enligt hemlig ritning

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Ericson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”. – Var […]

4 mars 2024 Läs mer

Här är 2024 års finalister i ”SM för unga plåtslagare”

Finalen i SM för unga plåtslagare närmar sig med stormsteg. I uttagningstävlingarna deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika skolor runtom i Sverige och nu står det klart vilka de sex finalisterna är. I år kommer finalisterna från Göteborg, Karlskrona, Luleå, Uppsala, Visby respektive Värnamo. I april möts de i SM-finalen i Karlstad, där vinnaren av […]

15 februari 2024 Läs mer