Ventilationsmontör
I genomsnitt tillbringar vi runt 19 timmar per dygn inomhus. Som ventilationsmontör monterar man kanaler, fläktar och aggregat i byggnader så att luften vi andas inomhus håller bra kvalitet.
Jobbmöjligheter
Det är alldeles för få personer som utbildar sig till ventilationsmontörer i förhållande till arbetsmarknadens behov av arbetskraft. Därför är framtiden för nyutbildade ventilationsmontörer mycket god.
Arbetsförmedlingens prognoser visar att konkurrensen om ventilationsjobben är mycket låg, både det kommande året och på fem års sikt. Branschens egen prognos visar att det finns ett behov av att anställa 2 000 nya ventilationsmontörer under de kommande tre åren. Samtidigt kommer bara drygt 400 ventilationsmontörer att utbildas under samma tidsperiod. Arbetsmöjligheterna för en nyutbildad ventilationsmontör är därför mycket goda.
Trygg framtid
Byggsektorn är just nu väldigt stark och det finns ett stort behov att bygga, eller rusta upp, bostäder och andra fastigheter i stora delar av landet. SCB:s yrkesprognos för kyl-, värmepumps- och ventilationsteknik visar att det finns en stor brist både yrkeserfarna och nyexaminerade. Elever som har gått VVS- och fastighetsprogrammet tillhör också topp tre av de gymnasieprogram där etableringsgraden är som högst, både ett år och tre år efter avslutad utbildning. Att utbilda sig till ventilationsmontör är därför ett säkert kort för elever som vill börja jobba direkt efter studenten.
Informationsblad
Vad gör en ventilationsmontör?
I genomsnitt spenderar vi runt 19 timmar per dygn inomhus. Som ventilationsmontör monterar man kanaler, fläktar och aggregat i byggnader så att luften vi andas inomhus håller bra kvalitet. Bra kvalitet på inomhusluften håller oss friska och gör att vi kan prestera bättre.
Vem passar som ventilationsmontör?
Att bli ventilationsmontör är inte för alla. Men är man en god problemlösare och flexibel i sitt arbetssätt så kommer man passa perfekt. Ibland ser verkligheten på en byggarbetsplats inte ut som på ritningarna. Då är det också bra att vara lösningsorienterad och självgående i sitt arbete. Samtidigt är det ett yrke där man har mycket kontakt med byggarbetare i andra delar av branschen passar därför den som tycker om att samarbeta med andra.
Vad tjänar man som ventilationsmontör?
Löneläget för ventilationsmontörer är mycket bra. Elever som har gått VVS- och fastighetsprogrammet har näst högst medianinkomst tre år efter avslutad utbildning, då man tjänar 30 600 kronor. Jämförelsevis är medianinkomsten för elever som har gått det naturvetenskapliga programmet 22 400 kronor tre år efter avslutad utbildning. För elever som har gått det samhällsvetenskapliga programmet är motsvarande siffra 23 200 kronor.
Efter några år i yrket har man som ventilationsmontör en månadslön på ca 30 000 kronor och medellönen ligger på ca 33 000 kronor i månaden.
Ventilationsmontörer som, under de senaste fem åren, har minst två års yrkeserfarenhet från ventilationsarbete, kan bli certifierad ventilationsmontör. Att vara certifierad ventilationsmontör ger oftast lönefördelar längre fram under karriären.
Filmer om ventilation
Här kan du se lite filmer om hur det är att vara ventilationsmontör
Experiment – Den svävande innebandybollen
Det här experimentet visar hur du kan påverka luftens hastighet och rörelse. Klarar du att styra innebandybollen?
Experiment – Ägget i flaskan
Det här experimentet visar hur lufttrycket förändras när luft värms upp.
Bli ventilationsmontör
Följ med in i verkstaden och ut på bygget där ni får träffa fyra hängivna ventilationsmontörer.
Kristina, ventilationsmontör
Hör Kristina berätta om varför hon blev ventilationsmontör!
Nykär? Bra ventilation räddar pinsamma situationer!
Vi fiser 15-25 gånger varje dygn. Ibland är det en källa till skratt, för andra kan det innebära en väldigt pinsam situation. Då är det tur att bra ventilation kan rädda dig.
Argument till föräldrar med fördomar om yrkesprogram
1. Det går inte att vidareutbilda sig.
2. Mitt barn låser sig till ett yrke – hen blir ventilationsmontär för livet.
3. Mitt barn är osäker på sitt val och då är det bättre att välja en bredare gymnasieutbildning, som t ex det samhälls- eller naturvetenskapliga programmet.
“Ventilation utvecklas hela tiden och efterfrågan på personal blir större och större. Vi kommer att behöva fler utbildade Ventilationsmontörer. ”
Hur jobbar vi med rekrytering?
Reels, shorts och influencers tar ungdomarna till plåt- och ventbranschen
Plåt & Ventbyråns Branschskola – en unik och framgångsrik branschskola
Plåt & Ventbyråns Branschskola är något så ovanligt som en 30-årig branschskola som ägs gemensamt av fackförbund och arbetsgivarorganisation.
Statsministern besökte PVF Teknikcentrum
– Med den omställning som nu sker kommer vi att behöva utbilda fler människor men också höja utbildningsnivån, sa statsministern under skolbesöket.