Branschskoleförsöket
Plåt & Ventbyråns Branschskola är en av de tio skolor som blivit utvald att delta i Skolverkets försöksverksamhet med branschskolor.
Försöket innebär att utvalda branschskolor kan sluta avtal med skolhuvudmän och att skolhuvudmännen därmed kan söka statsbidrag för kostnaderna det innebär att skicka sina elever till en branschskola. Plåt & Ventbyråns Branschskola är något så ovanligt som en 30-årig branschskola som ägs gemensamt av fackförbund och arbetsgivarorganisation. Den är på många sätt en framgångssaga, men under ständig förändring. Tack vare plåt- och ventbranschens tydliga stöd är Branschskolan nu den aktiva modellen för Skolverkets pågående branschskolesatsning.
Niklas Angelöf som på ett eller annat sätt funnits i branschen i över 40 år och i flera olika roller på Branschskolan, är övertygad om att skolan behövs och fyller en viktig funktion.
– Hela orsaken till att branschen startade skolan handlar om kvalitetssäkring av utbildningar där huvuddelen ska ske i företagen. Det är stora variationer i vad företagen kan bidra med i tid, pedagogik och kompetens. Men har du gått den här utbildningen så är du attraktiv på arbetsmarknaden i hela Norden, för att inte säga hela världen, förklarar han.
Ett unikt upplägg med Plåt & Ventbyråns Branschskola är att skolan på riktigt har hela branschen med sig. Den är nämligen samägd av fackförbundet Byggnads och arbetsgivareorganisationen Plåt & Ventföretagen. Något som Niklas menar har fungerat väldigt bra och bidragit till skolans högkvalitativa utbildning.
– Det finns alltid flera olika infallsvinklar och det är lika prioriterat med bra arbetsmiljö som hög kvalitet på arbetet. Att alla bevakar sina intressen, men inte har något vinstkrav på skolan, ger stor trovärdighet och fokus på att leverera bästa tänkbara utbildning, säger han.
Elever från hela landet
Att vara en nationell branschskola innebär att eleverna kommer från hela landet, något som Niklas menar också bidrar till att hålla utbildningarna levande och i ständig utveckling.
– Eleverna utvecklar skolan mycket. Vi blandar elever och lärlingar från olika ställen i landet. De har olika bakgrunder och olika erfarenheter, men samma intresse. De vill bli riktigt duktiga i sitt yrke. Det skapar en dynamisk miljö där alla lär av varandra, förklarar han.
Niklas och hans kollegor poängterar att det som branschskola är viktigt att alltid hålla sig nära branschen och att vara uppdaterad. Även erfarna lärare behöver input från elever, facklitteratur och Facebook (till exempel Plåtslagargruppen) och på Branschskolan händer det ofta att man ser över möjligheten till nya lösningar på både gamla och nya utmaningar i yrket.
50 000 kr per elev och läsår
Även om Plåt & Ventbyråns Branschskola har varit en väl fungerande branschskola under nästan 30 år, så är Branschskoleförsöket mycket uppskattat och man hoppas på att försöket ska bli en permanent satsning och att Plåt & Ventbyråns Branschskola får fortsätta vara en del av det. Försöket innebär att huvudmannen får upp till 50 000 kr per elev och läsår, för upp till 5 elever totalt.
– Detta har betytt mycket. Framför allt så har attityden från skolorna förändrats. De är nu mer villiga att erbjuda inriktningen plåtslageri på Bygg- och anläggningsprogrammen och att låta eleverna åka till oss för kompletterande utbildning, säger Niklas.
Han tillägger att det dock finns lite ”att skruva på” vid en permanent lösning.
– Ibland verkar huvudmännen regionvis och ibland över hela landet. Då är bidrag för ca 2,5 elever per årskurs inte så mycket utan skulle behöva utökas, förklarar Niklas.
Förhoppning om permanent lösning
Caroline Helmersson Olsson, ser också fördelarna med försöket och har stora förhoppningar på en fortsättning.
– Jag hoppas att fler branscher kommer in och vill satsa på nationella branschskolor och att vi kan göra detta långsiktigt. Vi har en bit kvar för att få riktigt stort intresse för yrkesutbildningar, men jag kommer att fortsätta driva frågan om yrkesprogrammens prioritet, lovar hon.
Just nu är Carolines önskan att fler, allt från kommuner till ungdomarna själva, ska nås av informationen om och möjligheterna med branschskolor. Skolverkets budget för beviljat belopp 2019/2020 var satt till 40 miljoner kronor, men bara strax över 7 miljoner utnyttjades. Av dessa medel stod utbildningar inom byggnadsplåtslageri på Plåt & Ventbyråns Branschskola för hela 57 %.
– Vi har givetvis ett försprång eftersom vår branschskola var mycket väl fungerande redan vid starten av försöket. Branschskolesatsningen hjälper oss att vidareutvecklas och utöka så att vi kan fortsätta vara en förebild för fler branscher och bristyrken, säger Niklas.
Faktaruta branschskoleförsöket
- Under 2018–2023 pågår en försöksverksamhet med så kallade branschskolor.
- Branschskolan ska erbjuda yrkesutbildning på gymnasial nivå inom yrkesområden som är efterfrågade på arbetsmarknaden.
- 9 branschskolor deltar i försöket.
- Huvudmän för yrkesutbildningar kan söka statsbidrag för att skicka sina elever till en branschskola inom försöket.
- Bidragsbeloppet uppgår till högst 50 000 kronor per elev och läsår, max fem elever per yrkesområde.
2019/2020
Beviljat belopp för läsåret 2019/2020: 7 150 000 kronor
57% av eleverna utbildades på Plåt & Ventbyråns Branschskola
2020/2021
Beviljat belopp för läsåret 2020/2021: 7 242 000 kronor
55% av eleverna utbildas på Plåt & Ventbyråns Branschskola.
Niklas Angelöf
Utbildningsrådgivare plåtslageriHur jobbar vi med rekrytering?
Reels, shorts och influencers tar ungdomarna till plåt- och ventbranschen
Plåt & Ventbyråns Branschskola – en unik och framgångsrik branschskola
Plåt & Ventbyråns Branschskola är något så ovanligt som en 30-årig branschskola som ägs gemensamt av fackförbund och arbetsgivarorganisation.
Statsministern besökte PVF Teknikcentrum
– Med den omställning som nu sker kommer vi att behöva utbilda fler människor men också höja utbildningsnivån, sa statsministern under skolbesöket.